Alexandru Rafila: „Să știți că între 2,9 și 3,1 nu este niciun fel de diferență din punct de vedere al impactului pentru sănătatea publică” / Cum se calculează incidența cumulată (VIDEO)

Alexandru Rafila: „Să știți că între 2,9 și 3,1 nu este niciun fel de diferență din punct de vedere al impactului pentru sănătatea publică” / Cum se calculează incidența cumulată (VIDEO)

Dr. Alexandru Rafila a explicat, joi seară, în direct pe B1 TV, cum se calculează incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile. „Nu cred că trebuie o reglementare, o lege ca să ne protejăm viața, să ne protejăm sănătatea”, a mai spus specialistul, în aceeași emisiune.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cum se calculează incidența cumulată. Explicația lui Alexandru Rafila

„E o metodă de calcul pe care eu n-am întâlnit-o, dar probabil că există justificarea acestei metode de calcul pentru cei care o aplică. Cum se calculează incidența cumulată, ca să fim mai concreți. Incidența cumulată se calcuează adunând numărul de cazuri înregistrat în ultimele 14 zile, se împarte la numărul populației și se înmulțește cu o mie – și atunci aflăm exact incidența cumulată într-o localitate, într-un oraș. Aceeași incidență cumulată se calculează la nivel național, nu numai în România, în toate țările din Uniunea Europeană. Buletinul acela este publicat zilnic, inclusiv pentru țara noastră. Noi avem acum o incidență cumulată în jur de 180, ca să înțelegeți ce înseamnă 180 la 100.000 de locuitori, adică 1,8 la nivel național. În fiecare zi intră raportarea din ziua respectivă și iese o zi care fusese introdusă inițial în urmă cu două săptămâni. Sigur că dacă ziua care intră are mult mai multe cazuri decât ziua care iese din calcul, în mod evident cifrele cresc. Singura soluție să vedem că incidența cumulată scade este ca numărul de cazuri noi să fie mai mic decât numărul de cazuri din ziua inițială care intră în acest calcul”, a explicat Alexandru Rafila.

Întrebat de Tudor Mușat dacă nu cumva aceste calcule complicate nu fac decât să amâne niște decizii necesare din punt de vedere strategic, el a răspuns: „Calculul e foarte simplu. El arată un trend din ultimele două săptămâni. Sigur că noi putem să facem calculele acestea și pe un interval de timp mai mare. Eu, din păcate, nu sunt așa de strategic încât să pot să fac comentarii referitoare la aceste calcule. Eu pot să vă spun că această formulă de calcul prin care România raportează Centrul European de Control al Bolilor ia ca bază populația din țară, conform Eurostat, de 19,4 sau 19,5 milioane de locuitori. Chestiunea asta cu focarele nu am întâlnit-o, depinde ce înțelegem printr-un focar – un focar înseamnă minim trei cazuri”.

Întrebat de ce se așteaptă depășirea pragului de 3 cazuri la mie pentru ca masca să devină obligatorie la exterior în Capitală, Alexandru Rafila a declarat: „S-a luat o referință legată de o incidență cumulată care este îngrijorătoare și probabil că se așteaptă atingerea acestui nivel. Vreau să vă spun un lucru. Eu nu cred că noi avem nevoie de o lege ca să ne protejăm să nu ne îmbolnăvim – și dumneavoastră, și eu, de exemplu, dacă suntem în mijlocul unei străzi și veem că de noi se apropie o mașină cu viteză foarte mare, de obicei traversăm rapid strada ca să nu ne lovească. Nu cred că trebuie o reglementare, o lege ca să ne protejăm viața, să ne protejăm sănătatea. Noi trebuie să îi învățăm pe acești oameni să se protejeze. Sigur, trebuie să ai un cadru legal, o măsură administrativă care precizează că el trebuie să poarte masca în anumite spații închise sau zone aglomerate din exterior, dar n-o să putem niciodată să punem în spatele fiecărui om un controlor”.

Referitor la o definție a aglomerației, având în vedere că termenul pare ușor interpretabil, Alexandru Rafila a subliniat: „În general, când nu poți să păstrezi o distanță de siguranță de minim 1 metru trebuie să păstrezi masca. (…) Într-un spațiu unde există circulație și această distanță în mod evident nu poate fi respectată permanent, poți și masca permanent în acea zonă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie