Alexandru Rafila: Relaxarea măsurilor, primul pas din parteneriatul populației și agenților economici cu autoritățile. Nu putem ignora pericolele, reglementările trebuie respectate (VIDEO)
Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat miercuri, la finalul ședinței de Guvern, că măsurile de relaxare adoptate acum sunt o invitație a Guvernului la un parteneriat cu toți românii și agenții economici. Acesta a subliniat că doar împreună putem gestiona efectele pandemiei. Rafila a susținut, de asemenea, că este esențial ca măsurile anti-COVID, așa relaxate cum sunt, să fie respectate întocmai.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Alexandru Rafila: Măsurile anti-COVID au fost relaxate, dar trebuie respectate
„România a luat aceste măsuri care par de relaxare – prelungirea programului agenților economici cu o oră, mărirea pragului de ocupare de la 30% la 50% la săli. De asemenea, certificatul COVID include acum și testarea.
Mesajul important e următorul: măsurile trebuie să fie primul pas din parteneriatul populației, agenților economici cu autoritățile.
Consecințele pandemiei nu pot fi controlate mai bine, și sunt multe exemple din alte țări, decât dacă există acest parteneriat și încredere.
Această deschidere din partea Guvernului e rezultatul dorinței ca viața să fie cât mai aproape de normalitate, dar nu putem ignora pericolele.
Ne dorim ca trendul descendent să dureze cât mai mult timp. Măsurile din vară au fost luate pe un trend crescător constant, acum e unul descendent. Măsurile trebuie respectate”, a declarat Rafila.
Alexandru Rafila: Nu ne dorim sancționarea, nu sancționare e cheia succesului
„Faptul că avem patru zile – 24, 25 și 31 decembrie și 1 ianuarie – în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite în înseamnă că trebuie să le transformăm în vectori de propagare a infecției.
Condiția e ca participanții să fie responsabili. Vom fce o campanie la nivelul Guvernului, cu autoritățile locale, încât acest comportament preventiv să fie regula.
Nu ne dorim sancționarea, nu sancționare e cheia succesului, dar acolo unde se impune acest lucru va fi aplicat. Important e parteneriatul, încrederea și comportamentul preventiv”, a mai spus Rafila.