Alexandru Rafila: Probabil că 15 mai este o dată rezonabilă pentru o relaxare a restricțiilor care să permită copiilor să iasă din casă, să alerge, să se joace. Cei vârstnici ar putea face mișcare seara

Alexandru Rafila: Probabil că 15 mai este o dată rezonabilă pentru o relaxare a restricțiilor care să permită copiilor să iasă din casă, să alerge, să se joace. Cei vârstnici ar putea face mișcare seara

Probabil că data de 15 mai este una rezonabilă pentru o relaxare a restricțiilor, care să le permită copiilor să iasă din casă, să se joace și să alerge, dar care ar putea să încurajeze și persoanele vârstnice să facă mișcare în cursul serii, când circulația este redusă, crede Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, potrivit Business Magazin.

Alexandru Rafila, despre o eventuală relaxare a restricțiilor dedicată copiilor și vârstnicilor

Declarația sa vine în contextul în care, în Spania, premierul Pedro Sanchez a anunțat că se gândește la o strategie privind relaxarea restricțiilor de carantină, astfel încât copiii să poată ieși afară. Mulți medici sunt de părere că sănătatea lor poate fi afectată atunci când nu fac suficientă mișcare sau când nu ies din casă pentru o perioadă prea îndelungată de timp.

„Cred că şi în România trebuie gândită o astfel de măsură, probabil că nu tot din 27 aprilie, pentru că, ştiţi, evoluţia epidemiei în ţara noastră are un decalaj de circa 3 săptămâni faţă de Spania, 2-3 săptămâni, probabil că 15 mai este o dată mai rezonabilă pentru România, dar cred că acest tip de gândire este unul corect”, a declarat Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie a adăugat că nu numai copiii, dar și vârstnicii au nevoie să iasă din casă.

„Copiii, sigur, în timpul zilei trebuie cumva să iasă, să se joace, să alerge, să facă mişcare, dar probabil că trebuie să ne gândim un pic şi la persoanele vârstnice, care să fie încurajate eventual să facă plimbări, să facă mişcare, în cursul serii, când circulaţia este redusă”, explică profesorul Alexandru Rafila.

Starea de urgență din România ar trebui să expire la jumătatea lunii mai

Jumătatea lunii mai, pe care o invocă și Alexandru Rafila, coincide cu momentul în care ar trebui să expire și valabilitatea stării de urgență de pe întreg teritoriul României. Președintele Iohannis emitea, marți, un decret pentru prelungirea situației extraordinare instituite la nivel național, ocazie cu care atrăgea din nou atenția că nu este momentul pentru relaxarea restricțiilor de carantină, deși unii politicieni cer cu „inconștiență” acest lucru.

„Dragi români, pericolul nu a trecut, iar o relaxare a restricțiilor în perioada următoare, cum văd că cer cu inconștiență unii politicieni, ar duce la o creștere vertiginoasă de noi cazuri de infectare, suprapopularea spitalelor și o presiune uriașă pe sistemul nostru sanitar.Stați acasă pentru a nu ajunge pe un pat de spital! Stați acasă pentru a ne putea recăpăta viața cât mai repede, altfel vom avea un val de îmbolnăviri și de decese foarte mare. Ar însemna că toate eforturile, toate sacrificiile pe care le-am făcut până acum ar fi fost în van. Nu putem permite niciun pas înapoi în contextul în care avem de-a face cu o răspândire intracomunitară, deocamdată limitată, dar foarte periculoasă.Ca atare, se impune prelungirea stării de urgență, ceea ce înseamnă menținerea aplicării măsurilor deja adoptate, precum și noi reglementări, care să permită autorităților publice să intervină decisiv și cu mijloace adecvate pentru gestionarea crizei. Pe perioada acestei stări excepționale sunt necesare prevederi care să faciliteze funcționarea neîntreruptă a administrației publice, a justiției și a altor servicii publice, a unor infrastructuri care asigură servicii esențiale pentru populație, stat și operatorii economici”, declara șeful statului, marți.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie