Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, estimează că săptămâna viitoare numărul cazurilor de persoane depistate cu SARS-CoV-2 va ajunge „probabil” la 25.000 sau chiar 28.000 pe zi. Totodată, oficialul s-a arătat de părere că, având în vedere viteza de răspândire a Omicron, „este aproape imposibil să nu te infectezi” cu această variantă, transmite Agerpres.
La bilanțul de duminică, autoritățile au raportat peste 14.000 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, însă România venea după trei zile consecutive – joi, vineri și sâmbătă – cu peste 19.000 de cazuri.
„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10 – 15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. În circa 2-3 săptămâni. Un lucru e important însă, şi e bine să-l înţelegem, rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători. În prima săptămână din ianuarie, am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică practic o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane, acum avem 1,25 şi, în ultimele opt-nouă zile, am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25. Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea. Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut”, a explicat ministrul Sănătății, la Prima TV.
Având în vedere gradul de transmisibilitate a Omicron, a explicat el, „este aproape imposibil să nu te infectezi” cu această variantă.
„La gradul de transmisibilitate al acestei tulpini Omicron, este aproape imposibil, vă spun, este aproape imposibil să nu te infectezi. Gândiţi-vă că se infectează persoane vaccinate şi persoane nevaccinate. Noi nu am avut niciun fel de informaţii despre acest virus. El a venit pe un teren, şi asta este problema acestui virus, a venit pe un teren imunologic, dacă vreţi, virgin, în care nu aveam niciun fel de reactivitate. Între timp, avem, pentru că sunt multe persoane care s-au îmbolnăvit inaparent. Au făcut sau nu au făcut nimic sau a fost o chestie tranzitorie de câteva ore trecerea lor prin infecţie. Aceste persoane au trecut prin boală, deci au o memorie imună faţă de acest virus şi dacă se reîmbolnăvesc o fac mult mai eficient sau nu se reîmbolnăvesc. Este o situaţie cu totul diferită”, a adăugat Alexandru Rafila.