Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, despre vacanțele în Grecia și Bulgaria: ‘E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară’

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, despre vacanțele în Grecia și Bulgaria: 'E mai puțin probabil să ne îmbolnăvim acolo decât în țară'

Românii ar putea merge în vacanță înGreciașiBulgaria, fără să intre în izolare la reîntoarcerea în țară. Potrivit profesorului Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie,este mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară, întrucât cele două țări au o incidență mai mică a infecției cu Covid-19 decât România. Cu privire la românia, Rafila a declarat că rata de transmitere a coronavirusului în țara noastră se menține în jurul valorii de 0,9 ca în multe state din Uniunea Europeană.

AlexandruRafila: E mai puțin probabil săne îmbolnăvim de Covid-19 în Grecia su Bulgariadecât înțară

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părerecă „orice călătorie suplimentară poate să afecteze cifrele” bilanțului Covid-19. Totuși, spune acesta, Grecia și Bulgaria, două dintre destinațiile de vară preferate de români, au cazuri mai puțin ca România, deci nu reprezintă un pericol.

„E mai puțin probabil săne îmbolnăvim acolodecât înțară. Deplasările în marea majoritate vor fi cu autoturisme individuale, ceea ce limitează transmiterea infecției. La începutul pandemiei multe dintre cazuri au fost semnalate în călătoria pe această rută (aviatică, n.red.), nu știu dacă din avion, dar cu siguranță în aeroport sunt puncte nevralgice”, a subliniat el într-un interviu pentru Digi24.

Alexandru Rafila a ținut să precizeze că nu există pericol infectării prin aparatele de aer condiționat.

„E un singur studiu la care faceți referire, care, din fericire, nu a mai avut confirmare, din alte surse științifice”.

Guvernul vrea sa elimine carantina pentru persoanele care se întorc dinGreciașiBulgaria

Veste bună pentru românii care vor să își petreacă concediul pe litoralul din Grecia sau Bulgaria. Executivul lucrează la un pachet de măsuri care să fie aplicat după data de 15 iunie și care să le permită celor care călătoresc în cele două ţări să revină în România fără a mai intra în izolare timp de două săptămâni.

Institutul Naţional de Sănătate Publică şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează situaţia din Bulgaria și Grecia, arată reprezentanţii guvernului, iar pericolul infectării cu noul coronavirus este din ce în ce mai mic.

După acest anunt, experţii în turism se asteapta ca seriviciile turistice sa înregistreze o crestere masiva a numarului de români care vor merge în vacante in cele doua ţări.

Anunțul premierului Ludovic Orban a venit după ce România a revizuit evaluarea epidemiologică realizată la începutul lunii aprilie. De atunci, epidemia de COVID-19 a cunoscut o stagnare sau chiar o scădere atât în gGrecia, cât şi în Bulgaria.

GreciașiBulgariaîși reiau activitatea turistică

Pandemia decoronavirusa lovit puternic economiile țărilor, prăbușindu-le financiar, inclusiv în sectorul turistic, domeniu esențial pentru multe națiuni.

Grecia, una dintre țările dependente de activitatea turistică, se pregătește de o relansare economică, după ridicarea restricțiilor impuse de pandemia deCOVID-19, anunțând că își va redeschide insulele pentru turiști.Mai mult,Greciadeschidesezonul turisticanunțând că va plăticazarea turiștilorcare se infectează cu COVID-19 în vacanță.

Amintim că de la începutul epidemiei de Covid-19,Greciaa raportat 2.918 de cazuri. Dintre acestea, 1.374 persoane s-au vindecat și au fost externate. Totodată, 1719 de greci infectați cu noul coronavirus au decedat.

De asemenea,Bulgariaare în planreluarea activității turisticepe data de 1 iulie, deschizând sezonul estival pentru a contracara efectele dezastruoase resimțite după pandemia decoronavirus, care a paralizat sectorul turistic.

Totodată, autoritățile bulgare au permisrestaurantelor, barurilor și cafenelelor să se redeschidă la capacitate maximă luni, 1 iunie, în condițiile în care guvernul de la Sofia a mai ușurat restricțiile impuse la jumătatea lunii martie pentru a opri răspândirea coronavirusului.

Bulgariaare 2.538 de cazuri de coronavirus confirmate, inclusiv 144 de decese, un număr relativ redus în Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie