Alexandru Rafila: Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în România poate fi de 10, chiar de 20 de ori mai mare

Publicat: 16 06. 2020, 13:14

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a estimat, într-o intervenție televizată, că numărul persoanelor infectate cu COVID-19 în România poate fi de 10, chiar de 20 de ori mai mare decât cel din bilanțul oficial. Asta în condițiile în care persoanele asimptomatice reprezintă o proporție destul de însemnată în rândul celor care s-au îmbolnăvit de COVID-19.

„Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie”, a spus Alexandru Rafila la Digi24.

Pe de altă parte acesta apreciază că o testare în masă a populației nu ar avea o relevanță epidemiologică prea mare.

„Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba. Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila.

Ultimul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România

Alte 250 denoi cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, anunță, marți, Grupul de Comunicare Strategică. Astfel, potrivit autorităților, bilanțul total al persoanelor confirmate cu noul coronavirus ajunge la 22.415. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 16.071 au fost declarate vindecate și externate. Totodată, până marți, 1437 persoane diagnosticate cu infecție cu Covid-19 au decedat.

A treia etapă de relaxare a restricțiilor

Începând de luni,se aplică a treia etapăde relaxare a restricțiilor. Astfel, mall-urile din toată țara se redeschid, mai puțin restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri și cinematografele.

De asemenea, se deschid piscinele exterioare, sălile de fitness și de tratament balnear, acestea urmând să funcționeze de acum în baza unor reguli foarte stricte privind siguranța sanitară.

Tot din 15 iunie se reiau activitățile sportive, cu maximum șase participanți, în loc de trei ca până acum. De acum se pot organiza și evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă au loc în exterior.

Tot din 15 iunie este relaxată și relația cu statele care, la rândul lor, au câștigat serios teren în lupta cu epidemia. Din păcate, din cauza numărului mare de infectări, pe această listă nu figurează țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda sau Suedia. În schimb, este cazul Bulgariei și Greciei, destinații turistice preferate de mulți români. Ei nu mai obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, la revenirea acasă.