Alexandru Rafila: Nu se renunță la mască în spațiile închise / Numărul pacienților din Terapie Intensivă și cel al deceselor sunt preocupante. Avem încă transmitere comunitară (VIDEO)

Publicat: 16 02. 2022, 14:31
Actualizat: 16 02. 2022, 14:34
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre efectele deciziei luate marți de CCR, care a declarat neconstituțională OUG nr. 192 din 2020, și a explicat că nu se renunță la mască în spațiile închise, având în vedere că acest mod de utilizare este reglementat de Legea 55. Cât despre evoluția epidemiei, el a atras atenția că, deși numărul cazurilor de infectare scade repede, bilanțul pacienților din Terapie Intensivă și cel al deceselor sunt la un nivel „preocupant”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, precizări despre portul măștii după decizia CCR

„Celelalte moduri de utilizare a măștii, în spații închise, în mijloacele de transport în comun, în piețele închise, pentru că sunt și astfel de situații, sunt reglementate de Legea 55, deci este clar că nu se renunță la mască în spațiile închise. În mod evident, legislația care a făcut referire la această ordonanță elaborată de către Ministerul Sănătății trebuie actualizată. Urmărim cu mare atenție evoluția situației epidemiologice și în mod evident vom lua acele măsuri care sunt corecte pentru protejarea sănătății populației. (…) Vom lua, bineînțeles, împreună cu Guvernul României, măsurile în consecință după ce vom vedea publicată hotărârea și, bineînțeles, explicațiile pe care le va insera Curtea Constituțională. Evident, trebuie să respectăm legea cu toții și, în același timp, trebuie să respectăm și să sprijinim sănătatea publică într-o perioadă dificilă”, a explicat ministrul Sănătății, miercuri, după ședința de Guvern.

Masca, a subliniat el, este o barieră împotriva transmiterii infecției.

„Problema legată de mască cred că este, din punctul meu de vedere, prea mult dezbătută la nivel juridic, legislativ. Până la urmă, masca este o barieră împotriva transmiterii infecției, este o protecție ca să nu te infectezi, o barieră mecanică, care de multe s-a arătat eficientă, lucrul acesta este absolut demonstrat din punct de vedere științific. Utilizarea corectă a măștii e o măsură de bun simț pe care ar trebui să o aplicăm cu toții, chiar dacă va exista o perioadă de o zi sau două în care am putea să renunțăm la mască în exterior. Sfatul meu este să utilizăm masca în exterior atunci când ajungem în zone aglomerate pentru că riscul de transmitere a bolii rămâne ridicat. Avem încă transmitere comunitară și scopul este să ne protejăm noi și, bineînțeles, să protejăm membrii comunităților în care trăim sau în care muncim”, a adăugat Alexandru Rafila.

Ce a spus ministrul Sănătății despre evoluția pandemiei de COVID-19 la nivel național

„Situația, în momentul de față, este următoarea. Numărul de cazuri noi, cazuri pozitive, scade așa cum am estimat. Suntem la o rată de reproducere – ieri, mai mică de 0,8, deci dacă acum câteva zile eram la 0,89, când am făcut prezentarea de la Ministerul Sănătății, cred că luni, astăzi deja suntem la 0,77. E clar că numărul de cazuri scade repede, dar vedem două cifre care ne mențin atenția foarte serios. Este vorba despre numărul de cazuri de persoane care sunt internate în secțiile de Terapie Intensivă, care rămâne stabil în ciuda scăderii numărului de persoane internate, și numărul de decese”, a precizat oficialul.

Alexandru Rafila spune că numărul pacienților din ATI și cel al deceselor sunt „preocupante”.

„Sigur că aceste două cifre, care sunt preocupante, sunt o reflectare a situației cu un număr foarte mare de cazuri din urmă cu una-două săptămâni. În mod evident, că și măsurile legate de renunțarea la mască în exterior sau la interior trebuie corelate cu evoluția acestor indicatori, care sunt legați de accesul populației la servicii medicale, la asigurarea asistenței medicale în Terapie Intensivă pentru pacienții infectați COVID-19”, a adăugat ministrul.