Alexandru Rafila: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității în următoarele săptămâni

Alexandru Rafila: Ne așteptăm la o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității în următoarele săptămâni
Foto: InquamPhotos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, susține că este de așteptat ca bilanțul pacienților care au nevoie de terapie intensivă și numărul deceselor provocate de COVID-19 să înregistreze „o creștere mai rapidă” în următoarele săptămâni, în condițiile în care există „un decalaj” între înmulțirea bolnavilor, pe de o parte,și a celor cu forme severe saucare mor, pe de altă parte. „Pentru că un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp”, a explicat el.

E de așteptat o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității în următoarele săptămâni, spuneAlexandru Rafila

Oficialul a declarat, luni seară, la Digi 24, că din punct de vedere statistic 5% din pacienții cu COVID-19 dezvoltă o formă gravă a bolii și au nevoie de terapie intensivă. El a explicat că există un decalaj între creșterea numărului de cazuri și înmulțirea pacienților care au nevoie de terapie intensivă sau chiar a celor mor, pentru că boala se agravează în timp.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentrucă un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității.Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a subliniat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafilaconsideră că este important ca sistemul sanitar din România să fie pregătit pentru o astfel de evoluție epidemiologică, pe care a catalogat-o drept predictibilă.

Nu în ultimul rând, el a menționat că este normal ca numărul de cazuri noi să se mențină ridicat chiar și în weekend, când adesea sunt efectuate mai puține teste decât în celelalte zile din săptămână, pentru că atunci sunt testate pentru infecția cu noul coronavirus în principal persoanele suspecte sau simptomatice. În schimb, în cursul săptămânii,deși se fac de două ori mai multe teste, majoritatea testelor sunt efectuate la cerere și se descoperă o îmbolnăvire la o mie de teste.

Peste 54.000 de persoane diagnosticate cu COVID-19 la nivel național

România a trecut de 54.000 de cazuri confirmate de COVID-19 și a ajuns la2.432 de decese legate de infecția cu noul coronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie