Ce se întâmplă cu medicamentele anti-COVID promise de Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. Vești proaste despre Arbidol

Publicat: 11 01. 2022, 15:31
Actualizat: 11 01. 2022, 17:22
Alexandru Rafila (centru)

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a oferit marți, 11 ianuarie, o reacție pe tema medicamentelor anti-COVID, care ar urma să fie introduse în spitale și farmacii.

La două luni de când a preluat mandatul de ministru, Rafila a promis din nou tratamente anti-COVID. Medicamentele care vor fi utilizate în spitale vor fi cele de la Pfizer, a menționat ministrul PSD.

În farmacii ar urma să fie disponibil Favipiravir, însă nu a fost stabilit un termen în acest sens. Arbidolul în schimb, nu se află pe lista de priorități a Guvernului României.

„În ceea ce privește medicamentele care se iau în ambulatoriu, ele sunt demonstrate prin studii clinice ca fiind eficiente, iar în farmacii nu putem să punem la vânzare către public decat medicamente care sunt recomandate de către comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Încercăm să facem acest lucru pentru Favipiravir, antiviral care poate să scurteze cu 2-3 zile durata bolii (…)

Persoanele pot lua acest medicament după ce sunt evaluate din punct de vedere al stării de sănătate. Sunt medicamente foarte toxice, afectează inclusiv sarcina, dacă discutăm despre reacții adverse (…)

Celălalt, Arbidol, este un medicament pentru care nu există la nivel global niciun studiu care să arate că influențează infecția cu coronavirus.

Eu nu pot să fac altceva decât să respect opinia medicală a colegilor infecționiști”, a declarat Rafila.

Arbidol, folosit cu succes în Rusia și China pentru tratarea COVID-19

De-a lungul crizei COVID-19, mai mulți medici români au confirmat eficiența Arbidolului (Umiferovir). Printre aceștia, Carmen Dorobăț. De asemenea, mai mulți politicieni au recunoscut că parlamentarii achiziționează antiviralul rusesc de pe piața neagră. George Simion (AUR), Marcel Ciolacu (PSD) și Gigi Becali au vorbit pe această temă în ultimele luni.

De-a lungul crizei mai multe studii științifice au confirmat eficiența Arbidolului în tratarea COVID. Printre acestea, un studiu din Iran, altul din Rusia, respectiv India. În SUA și Europa în schimb, a existat mai puțină preocupare cu privire la acest subiect.