Alexandru Rafila: Măsura carantinării trebuie explicată. Dacă primarul spune că aceasta e abuzivă, nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli

Publicat: 27 07. 2020, 23:40
Foto: InquamPhotos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), atage atenția asupra faptului că dacă autoritățile locale contestă măsura carantinării unei localități, acest lucru poate avea efecte extrem de grave asupra populației, pentru că alimentează astfel neîncrederea cetățenilor. Rafila spune că liderii locali trebuie să le explice membrilor comunităților pe care le conduc de ce a fost impusă carantinarea și de ce regulile trebuie respectate pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Alexandru Rafila, despre măsura carantinării: Dacă primarul spune că nu e necesară, nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere

„Cred că este și o măsură care ar putea să descurajeze comportamente necorespunzătoare, același timp de comportament, pe viitor, care să ducă la același tip de situație. Cu o condiție: a explicării. Dacă faci doar carantină și nu explici suficient – și explicația nu trebuie să vină de la ministrul Sănătății, ci de la autoritatea locală. Sunt cei care își cunosc concetățenii. (…) Dacă autoritatea locală, de exemplu, primarul, spune că această carantină nu e necesară, că e abuzivă, că încalcă drepturile, atunci se intră într-o spirală care nu face altceva decât să alimenteze mai multă neîncredere, mai puțin respect pentru reguli și pe termen mediu s-ar putea chiar să avem efecte negative și, din cauza asta, ostilizarea populației trebuie foarte bine studiată, astfel încât să nu se întâmple și, chiar dacă sunt localități care intră în carantină, oamenilor ar trebui să li se explice că aceasta este făcută în interesul comunității lor, nu împotriva comunității”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi 24, precizând că exemple de respectare a regulilor trebuie să vină mai ales de la liderii locali.

Și tot autoritățile locale trebuie să le explice cetățenilor de ce este important ca regulile de siguranță sanitară să fie respectate.

„Dacă nu facem nimic, suntem ca în Miorița. E o baladă foarte frumoasă, singurul lucru care nu-mi place e că ciobanul scria doar scrisori de adio și nu făcea nimic ca să se apere. Noi trebuie să învățăm să ne apărăm, cred că e extrem de important acest lucru, și să ne apărăm din timp, nu când lupta devine inegală”, a mai spus Alexandru Rafila.

Autoritățile din Gornet aucontestat în instanță carantinarea localității prahovene

Precizările medicului vin în contextul în care autoritățile din localitatea prahoveană Gornet au atacat în instanță ordinul de carantinare. Acesea îi cer șefuluiDepartamentului pentru Situații de Urgență,Raed Arafat, să înceapă evaluarea cazurilor de coronavirus din localitate pentru a stabili dacă la momentul emiteriiordinului de carantinareexista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP.

Primarul comunei Gornet, Negoitescu Nicolae,a declarat pentru B1 TVcă măsura carantinării localității nu ar fi trebuit luată, având în vedere numărul mic de cazuri de coronavirus în rândul localnicilor.

De la momentul intrării în vigoare a legii carantinării și izolării, autoritățile au dispus carantinarea localității Gornet din județul Prahova, localitățiiCartojani, din Giurgiu, precum și aorașului Făget și a sateloraparținătoare Bichigi, Temerești și Colonia Mică, din județul Timiș.