Alexandru Rafila: Măștile textile, ineficiente. Nu există niciun fel de impunere a folosirii unor măști scumpe. Măștile medicinale sunt eficiente, accesibile și vor fi utilizate o perioadă limitată de timp (VIDEO)
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, susține că Guvernul nu încearcă să impună în vreun fel utilizarea unor măști de protecție mai scumpe, ci pur și simplu dorește să uniformizeze utilizarea măștilor medicinale, despre care spune că, spre deosebire de cele textile, „constituie o barieră eficientă în calea transmiterii” virusului.
Alexandru Rafila, despre noile reguli privind masca de protecție: „Nu sunt pentru altceva decât pentru protecția individuală și pentru protecția comunității”
Întrebat ce ar putea păți persoanele care nu se conformează cu noile reguli și poartă în continuare măști textile sau de plastic, Alexandru Rafila a explicat: „E același lucru ca și cum nu porți mască, până la urmă, pentru că o astfel de recomandare de utilizare a unei măști care are eficiență față de una care care o eficiență limitată sau de fapt nu are eficiență, apropo de tulpina Omicron, cred că e o chestiune de bun simț, adică noi cred că intrăm într-o zonă în care din nou punem în discuție niște manopere simple care nu sunt pentru altceva decât pentru protecția individuală și pentru protecția comunității. Ne gândim, discutăm imediat despre sancțiuni. O să ne gândim dacă e cazul să existe o precizare legată de utilizarea altor tipuri de măști”.
„Nu există niciun fel de impunere a utilizării unor măști scumpe. Am văzut că, în ciuda declarațiilor mele sau ale altor membri ai Guvernului, au fost preluate puțin ciudat. Masca pe care o port eu (…) este masca medicală cu trei straturi, nu e niciun fel de mască deosebită. Ea este recomandată, dar sigur că cine dorește poate să utilizeze și alte tipuri de măști, cum sunt cele FFP2, o mască cu un nivel mai înalt de filtrare. Asta nu înseamnă că cineva impune în vreun fel acest tip de mască, deci nu există niciun fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măștile textile, care mai ales în condițiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor sunt foarte puțin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării – cu toate că ea cred că e utilizată probabil de marea majoritate a cetățenilor, mă uit aici în sală, nu știu dacă este cineva care are mască textilă, deci e clar că aceste măști medicinale, care în momentul de față nu sunt nici scumpe, cred că sunt accesibile, sunt mult mai utile pentru că ele constituie o barieră eficientă în calea transmiterii”, a mai spus ministrul, miercuri, la Palatul Victoria.
Alexandru Rafila susține că regula referitoare la purtarea măștii nu trebuie văzută ca „o restricție”.
„Cred că nu este vorba de o restricție, asta este prezentată ca o restricție, nu e vorba de o restricție. Este vorba pur și simplu de o perioadă limitată de timp de utilizare a acestor măști acolo unde există, știu eu, aglomerații sau există activitate care presupune interacțiuni cu alte persoane”, a adăugat social-democratul, care a vorbit în aceeași conferință de presă și despre testarea în cabinetele medicilor de familie.