CORONAVIRUS | Ce spune medicul Alexandru Rafila despre măștile improvizate din eșarfe și batiste

CORONAVIRUS | Ce spune medicul Alexandru Rafila despre măștile improvizate din eșarfe și batiste

Președintele Societatății de Microbiologie, Alexandru Rafila, a vorbit despre eficiența măștilor improvizate din diverse materiale (eșarfe, batiste), făcând totodată o recomandare pentru ce tip de mască ar trebui să folosească populația pentru a se proteja de răspândirea noului coronavirus.

„Este mult mai eficientă masca de unică folosință, masca chirurgicală, dar dacă nu are, o alta ar fi, ca barieră mecanică care nu este perfectă, una făcută din material dens, care se poate spăla zilnic”, a declarat Rafila, precizând că nu recomandă alte obiecte vestimentare, precum eșarfe și batiste, deoarece „nu protejează în niciun fel împotriva unei infecții virale, cu atât mai puțin împotriva infecției cu noul coronavirus”.

Astfel, o alternativă la măștile chirurgicale poate fi masca realizată dintr-un bumbac dens sau din alt material textil dens, care să permită respirația cu suficient de multă ușurință și care se poate spăla și călca. Altfel, alte materiale improvizate se pot încărca cu microorganisme din cavitatea bucală sau din căile respiratorii, eficiența fiind nulă.

Acesta mai recomandă purtarea măștii doar în unitățile sanitare. Populația poate purta mască doar dacă persoanele sunt răcite sau în cadrul deplasărilor, insistând totuși asupra rămânerii la domiciliu, susţinând că spălatul pe mâini este mai eficient decât dezinfectantul, a precizat Rafila la Marius Tucă Show.
Dacă se optează pentru vizieră, Rafila a spus că aceasta trebuie dezinfectată din când în când.

Când va veni al doilea val de infectări

Potrivit președintelui Societăţii Române de Microbiologie, se preconizează că în luna noiembrie-decembrie se va înregistra un alt vârf de infectări cu COVID-19.

Alexandru Rafilacrede că primul vârf de îmbolnăviri deCOVID-19va avea loc în prima săptămână de după Paște, când se așteaptă la un număr de cazuri de infectări cu noulcoronavirusde până la 14.000 de persoane.

Despre noul vârf de îmbolnăviri (preconizat pentru luna noiembrie sau decembrie), Rafila speră ca până atunci să existe o medicamentație potrivită.

„Am primit o donație de azitromicină de la compania Sandoz pentru 10.000 de pacienți. Mai este un antiviral în studiu în Japonia și China și sperăm să ne dea și nouă formula să îl putem produce”, a mai adăugatacesta la „Marius Tucă Show”.

De cealaltă parte, Ministrul Sănătăţii a vorbit despre situația actuală din țara noastră, declarând că autoritățile se așteaptă la un vârf al numărului cazurilor deCOVID-19de aproximativ 10.000-12.000, în funcţie de evoluţia condițiilor din următoarele două săptămâni.

„Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare. În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator”, spune Nelu Tătaru.

Situația actuală din România

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că bilanțul infectărilor cu coronavirus a ajuns în România la 5.467.

729 de persoane au fost declarate vindecate și externate, dar 183 de pacienți sunt încă în secțiile de Terapie Intensivă. Peste 25.200 de oameni se află în carantină instituționalizată și mai bine de 77.300 în izolare la domiciliu.

257 de români din interiorul granițelor și-au pierdut viața în urma epidemiei de coronavirus, iar 42 de vicitme sunt înregistrate în diaspora.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie