Alexandru Rafila îi sfătuiește pe românii care au completat formularul PLF, dar tot au fost amendați, să conteste sancțiunea (VIDEO)

Alexandru Rafila îi sfătuiește pe românii care au completat formularul PLF, dar tot au fost amendați, să conteste sancțiunea (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, i-a sfătuit pe românii care au fost amendați, deşi au completat Formularul de Localizare a Pasagerilor (PLF), să conteste sancţiunea.

Rafila, despre amenzile date celor care au completat PLF

Mulți români au primit amenzi de câte 3.000 de lei de la Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), deși au completat formularul necesar pentru intrarea în țară.

Întrebat care ar fi soluția pentru acești oameni, Rafila a răspuns: „Soluţia e să conteste această amendă. Dacă există documentarea completării corecte a formularului, nu cred că e niciun fel de problemă. Acest formular a rezultat în urma conlucrării cu mai multe instituţii și aplicarea lui a necesitat atât Ministerul Sănătăţii, Poliţia de Frontieră și STS. El funcţionează de foarte mult timp în multe ţări UE”.

Ministrul a mai ținut să precizeze că era firesc să existe un astfel de formular de identificare a pasagerilor, pentru a putea fi contactați rapid de autorități în cadrul anchetelor epidemiologice după depistarea cazurilor de COVID.

Rafila a mai spus că amendarea respectivilor a fost „probabil o eroare”, dar nu poate spune exact deoarece au fost „milioane” de persoane.

Ce spune Alexandru Rafila despre certificatul COVID cu 3 doze de vaccin

Ministrul Sănătății a mai explicat, în aceeași conferință, că expirarea certificatului verde de la 1 februarie, pentru cei care nu au cea de-a treia doză de vaccin, e valabilă doar pentru călătoria între statele Uniunii Europene, nu și pentru situația din plan intern.

„Pe măsură ce UE va lua decizia, ne vom adapta și noi. De la 1 februarie trebuie să ne adaptăm și să utilizăm pentru circulația internațională, nu pentru interior , un certificat care este valabil cu trei doze sau două doze după caz. Atunci și noi trebuie să ne aliniem. Asta nu înseamnă că vom folosi aceste criterii și în interiorul țării”, a declarat Rafila.

Social-democratul a comentat și bilanțul COVID din ultima zi, care a marcat un record al numărului de noi infectări, precizând că situația din România e asemenătoare cu cea din alte țări.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:28 - Diana Stoica, despre situația din sondaje: Dacă este reală, mă îngrijorează creșterea partidelor extremiste, care adunate pare că ar avea o treime din Parlament (VIDEO)
16:26 - Petre Roman a dezvăluit ce pensie are acum și cu cât i-a crescut după recalculare: “Păi eu am avut 50 de ani de muncă”
16:23 - Macron îl avertizează pe Netanyahu împotriva „semănării barbariei” la o conferință cu strângere de fonduri pentru Liban
16:23 - Gemene identice separate la naștere s-au cunoscut după 30 de ani. Și au descoperit să nu se suportă
16:11 - Regele Charles a consumat o băutură narcotică în Samoa. Ritual fastuos la sosirea cuplului regal în fosta colonie britanică (VIDEO)
16:01 - Șoferii din România ar putea scăpa de amenzi, dacă nu au permisul auto la ei. Proiectul de lege a fost depus în Senat
15:57 - Ovidiu Cîmpean (PNL): Cred că Ciolacu poate câștiga doar dacă îl are pe Simion în turul 2. Dacă intră Ciucă în turul 2, este evident că Ciolacu va pierde (VIDEO)
15:49 - O directoare de bancă din București ar fi furat aproximativ 300.000 de euro din conturile clienților. Ce metodă ar fi folosit
15:28 - Florian Bodog: Elena Lasconi are o problemă cu privire la faptul că nu mai reușește să convingă pe nimeni și atunci încearcă să se urce cu picioarele pe un subiect creat artificial și fără substrat de adevăr (VIDEO)
15:27 - Adi Nartea a făcut accident în timp ce se afla la filmările pentru un nou serial. Ce i s-a întâmplat