Alexandru Rafila explică de ce grădinițele rămân închise: „Deschiderea activității didactice a arătat o creștere în transmiterea infecției”

Alexandru Rafila explică de ce grădinițele rămân închise: Deschiderea activității didactice a arătat o creștere în transmiterea infecției

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a precizat că deschiderea activităților în școli și grădinițe este asociată cu o creștere a cazurilor de infectări cu COVID-19. În contextul în care grădiniele vor continua să rămână închise luni, Alexandru Rafila a precizat că deși copiii se infectează și transmit mai greu noul coronavirus, în cazul lor problemele sunt create de supraaglomerare.

„Deschiderea activității didactice, și totuși și grădinițele pot fi asimilate acestui tip de activitate, au arătat o creștere în transmiterea infecției din diverse țări. Copiii mici sunt la un risc redus de a contracta boala, ei și transmit destul de greu boala către adulți, adică de obicei dacă se infectează fac forme asimptomatice și e puțin probabil să infecteze alte persoane. Aici e partea delicată, cu numărul. Supraaglomerarea sigur că va produce probleme. Dacă discutăm de părinți care trebuie să-și lase undeva copiii, lucrul acesta ar trebui să fie corelat cu o capacitate suficient de mare care să poată prelua acești copii, indiferent dacă grădinițele sunt publice sau private.

Lucrul esențial este ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat: să îi îndrume la toaletă, să îi îndrume să se spele pe mâini, să îi îndrume să nu facă exces de contact fizic pentru că știți bine, copiii sunt mereu în contact fizic, se joacă împreună, e normal să fie așa, astea sunt comportamente sănătoase. Dezvoltarea normală a unui copil comportă interacțiunea cu alți copii și din cauza asta, inclusiv activitățile didactice pe care ne propunem să le redeschidem din toamnă trebuie să țină cont de faptul că acești copii sau tineri trebuie să interacționeze unii cu alții, nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală pentru că atunci vor fi niște generații cu o adaptabilitate socială foarte limitată”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Creșele, grădinițele și afterschool-urile nu se redeschid din 15 iunie

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat că afterschool-urile, grădinițele și creșele nu se vor redeschide începând de luni, pentru că trebuie întâi finalizate normele de securitate și igienă, astfel încât să nu crească numărul infectărilor cu coronavirus.

„Normele de redeschidere a creșelor, grădinițelor și afterschool-urilor sunt încă în pregătire la nivelul Ministerului Educației și Ministerului Sănătății. Probabil, mâine (luni) le vom finaliza și prezenta public. (…) Mâine nu se vor redeschide. Se vor redeschide în momentul în care există aceste norme, cerere și decizie la nivelul autorității locale. Normele trebuie să fie prezentate de Ministerul Educației, Ministerul Muncii mâine (luni)”, a declarat, duminică, Monica Anisie.

A treia etapă de relaxare a restricțiilor

Începând de luni, se aplică a treia etapă de relaxare a restricțiilor. Astfel, mall-urile din toată țara se redeschid, mai puțin restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri și cinematografele.

De asemenea, se deschid piscinele exterioare, sălile de fitness și de tratament balnear, acestea urmând să funcționeze de acum în baza unor reguli foarte stricte privind siguranța sanitară.

Tot din 15 iunie se reiau activitățile sportive, cu maximum șase participanți, în loc de trei ca până acum. De acum se pot organiza și evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă au loc în exterior.

Tot din 15 iunie este relaxată și relația cu statele care, la rândul lor, au câștigat serios teren în lupta cu epidemia. Din păcate, din cauza numărului mare de infectări, pe această listă nu figurează țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda sau Suedia. În schimb, este cazul Bulgariei și Greciei, destinații turistice preferate de mulți români. Ei nu mai obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, la revenirea acasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie