Alexandru Rafila: Evenimentul de la Urziceni, extrem de reprobabil. Nu îmi închipuiam că aceste lucruri mai pot să se întâmple în România. Principiul umanității ar trebui să guverneze tot personalul medical (VIDEO)

Alexandru Rafila: Evenimentul de la Urziceni, extrem de reprobabil. Nu îmi închipuiam că aceste lucruri mai pot să se întâmple în România. Principiul umanității ar trebui să guverneze tot personalul medical (VIDEO)
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Personalul medical ar trebui să fie guvernat de principiul umanității, al empatiei, al responsabilității în fața unui om care are nevoie de ajutor, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, luni, după ce o femeie a născut pe trotuar ca urmare a faptului că personalul din CPU de la Spitalul Municipal Urziceni „nu i-a acordat niciun fel de asistență medicală”.

Alexandru Rafila: Evenimentul de la Urziceni, unul extrem de reprobabil

Ministrul Sănătății a început prin a trece în revistă evenimentele de la Urziceni.

„Sincer să fiu, nu aș fi vrut să organizăm această conferință de presă, sau să avem ocazia să organizăm o astfel de conferință de presă, pentru că ea se referă la un eveniment extrem de reprobabil care s-a petrecut în cursul acestei dimineți la Spitalul Municipal din Urziceni”, a declarat Alexandru Rafila.

„După cum știți din comunicatul de presă emis de către minister, acolo o femeie în vârstă de 24 de ani, gravidă, s-a prezentat în cursul dimineții, s-a deplasat cu mijloace proprii la spital. Personalul care deservea Compartimentul de Primiri Urgențe nu i-a acordat niciun fel de asistență medicală, au sunat la 112 ca să preia această femeie gravidă, care mai avea doi copii, și să o transfere la o altă maternitate, pretextând că nu există personal medical calificat în serviciul de gardă”, a adăugat el.

„Femeia a plecat neînsoțită, a ajuns în fața clădirii, în curtea spitalului. Ambulanța a venit, din fericire, imediat, era foarte aproape, și s-a declanșat nașterea, travaliul. Cei din ambulanță – și aș vrea să le mulțumesc public pentru profesionalism și pentru responsabilitate – au asistat această femeie și s-a ajuns în situația în care ea a născut într-un loc total nepotrivit, categoric. Și copilul, și mama au fost transferați la Maternitatea din Slobozia. Ei sunt bine, cel puțin până în momentul de față, starea lor de sănătate este bună. Nu sunt probleme. E un copil de 2.800 de grame”, a continuat oficialul.

Alexandru Rafila susține că nu mai văzuse astfel de scene din 1985.

„Ceea ce a tulburat cred că foarte mult opinia publică, pe bună dreptate, o imagine pe care eu nu credeam să o mai revăd. Am văzut-o o singură dată, în 1985, la un spital din București, eram student pe vremea aceea și am văzut o situație similară în curtea spitalului, cu o femeie care a născut în curte. Vă dați seama că din 1985 până acum sunt 38 de ani și nu îmi închipuiam că, după 38 de ani, aceste lucruri mai pot să se întâmple în România, țară membră a Uniunii Europene”, a afirmat ministrul.

„Aș vrea să discut despre un principiu pe care nu o să putem să îl modificăm, indiferent câte sancțiuni vom da. E vorba de principiul care ar trebui să guverneze tot personalul medical, cel al umanității, al empatiei, al responsabilității în fața unui om care are nevoie de ajutor. Pentru că nu discutăm despre calificarea profesională a celui care este de gardă, ci discutăm despre un personal medical care trebuie să fie cu grijă pentru pacient, să vadă ce probleme are pacientul, să încerce să îl ajute, nicidecum să îl îndrume spre ieșirea din spital ca să îl preia o ambulanță”, a mai declarat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie
21:22 - O țară din Europa a reintrodus serviciul militar obligatoriu. Cât timp vor dura stagiile militare
21:13 - Reacția lui Cristi Danileț, după ce judecătoarele au anulat condamnarea de 13 ani și 8 luni de închisoare a lui Mario Iorgulescu: “Nu am nicio îndoială că …”
20:57 - O fetiță de 11 ani din Neamț a fost bătută crunt de o vecină. Poliția nu a fost sesizată. Explicațiile părinților
20:48 - Un român pe jumătate chinez a dat lovitura cu o afacere în Toronto: „The Mămăliga Kitchen. Da, a fost un mare succes”
20:48 - Calcul: Câți bani a primit în plus un pensionar, care are o vechime de 26 de ani pe cartea de muncă. Lista completă cu majorările de care au beneficiat seniorii
20:26 - Daniel Dăianu (Consiliul Fiscal): Noua ţintă de deficit a Guvernului, de 6,9%, e cu mult mai mare decât cea asumată inițial. Dacă nu ar fi existat amnistia, acel 6,9% din PIB, ar fi însemnat 7,3 – 7,4%
20:26 - Cum pot vota cetățenii români, prin corespondență, la alegerile prezidențiale și parlamentare. Acesta este termenul-limită pentru înregistrare