Alexandru Rafila, după tragedia de la Piatra Neamț: Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70. Sunt foarte îngrijorat că această problemă ar putea să se repete

Alexandru Rafila, după tragedia de la Piatra Neamț: Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70. Sunt foarte îngrijorat că această problemă ar putea să se repete
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila,președinteleSocietății Române deMicrobiologie, a declarat duminică seară, că este nevoie ca, în perioada umrătoare, majoritatea spitalelor din țarăsă primească pacienți COVID, pe circuite separate. Specialistul a afimrat că. din cauza presiunii uriașe pe infrastructura veche a clădirilor, tragedia de la Spitalul din Piatra Neamț s-ar putea repeta.

Am fost în Bacău şi acolo au avut ideea de a coordona activitatea pentru ca fiecare spital să primească pacienţi COVID, sigur pe circuite separate. Dar lucrul acesta trebuie făcut de urgenţă pentru că la cât de supraaglomerat e sistemul, ori se întâmplă ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ, ori ajungem la supraaglomerare mai mare”, a completat social-democratul Rafila.

În urma vizitelor pe care le-a făcut prin țară, Reprezentatul României la OMS a concluzionat că trebuie găsită o soluție urgent, pentru a nu scăpa situația de sub control.

„Sau să se poată amenaja zone suplimentare care pot să funcţioneze şi să fie la dispoziţia acestor pacienţi. Lucrul acesta trebuie făcut cât mai repede, sperăm să se stabilizeze numărul de cazuri, tot la 10.000 pe zi înseamnă că sunt foarte multe persoane internate, iar spitalele nu mai fac faţă la fluxul acesta mare de pacienţi”, a concluzionat reprezentantul României la OMS, citat de gândul.ro.

Alexandru Rafila a subliniat că folosirea aparaturii medicale de ultimă generație suprasolicităinfrastructura veche aspitalelor din România , iar acest lucru ar putea duce la alte dezastre.

„Majoritatea spitalelor din România sunt din anii `70, chiar dacă aducem echipamente, spitalele nu sunt pregătite să primească. Infrastructura electrică nu e pregătită. Suntem într-o situație foarte dificilă când trebuie să dotăm paturile cu oxigen, să extindem capacitatea de ATI.Sunt foarte îngrijorat că acest lucru să se repete, nu neapărat că incendiu, dar există acest risc. Așteptăm rezultatele investigației, să vedem cine sunt responsabili”, a mai spus Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie