Alexandru Rafila, după recordul de cazuri noi: Trebuie să vedem dacă e un trend sau o întâmplare / Restricțiile trebuie luate țintit și pe termen scurt, într-o formulă care să permită cât de cât și o activitate economică (VIDEO)

Publicat: 30 09. 2020, 23:39
Foto: Inquam Photos / George Călin

Alexandru Rafila a comentat evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV, miercuri seară, în ziua în care Grupul de Comunicare Strategică a anunțat un nou record negativ de cazuri noi depistate la nivel național. Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat că trebuie făcută o analiză care să arate dacă a fost o întâmplare sau un trend – dacă ne aflăm pe un trend ascendent, spune el, trebuie evaluat care sunt măsurile de sănătate publică fezabile pentru a-l opri, „ținând cât mai multe dintre activități în funcțiune”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, despre evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV

Referitor la declarația pe care o făcuse anterior, când a legat numărul mare de cazuri de redeschiderea școlilor, Alexandru Rafila a afirmat: „Eu cred că redeschiderea școlilor a fost unul dintre elementele importante care au dus la creșterea numărului de cazuri, așa cum după 1 septembrie, dacă vă aduceți aminte, a existat o creștere inițială care era pusă pe seama întoarcerii oamenilor din vacanță și reluării diferitelor activități economice. Ceea ce s-a întâmplat în România acum repetă modelul din alte țări, care începuseră școlile ceva mai repede, tot în jurul datei de 1 septembrie, și care s-au confruntat cu creșteri ale numărului de cazuri în această perioadă. Chiar ne-au depășit multe dintre țările care erau mult în urma noastră în ceea ce privește cazurile noi”.

Întrebat de Silviu Mănăstire ce e de făcut în această situație și la ce număr de cazuri s-ar putea închide școlile, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a subliniat că o eventuală închidere poate că n-ar fi cea mai sustenabilă strategie: „Adică noi trebuie să înțelegem că acum înregistrăm un efect. Au început școlile și după 10, 12 zile avem un număr mai mare de cazuri, acum nu înseamnă că de săptămâna viitoare închidem școlile și se reduce numărul de cazuri, după care iar le redeschidem în două săptămâni. Important este, în acest moment, să putem să stabilizăm – dacă se poate spune așa – numărul de cazuri înregistrate zilnic, să vedem dacă într-adevăr ceea ce s-a întâmplat astăzi este un trend sau este doar o coincidență, o întâmplare și atunci dacă ne aflăm pe un trend ascendent, care sunt măsurile de sănătate publică, care pot fi luate ca să oprească acest trend ascendent, ținând cât mai multe dintre activități în funcțiune”.

Întrebat ce părere are despre eventuale restricții suplimentare și cum i s-ar părea mai potrivit să fie aplicate, Alexandru Rafila a răspuns: „Mie mi se pare foarte rațional ceea ce a spus Președintele. Sigur, restricțiile le iei țintit, acolo unde ai o problemă și unde ai o transmitere comunitară intensă. Nu trebuie luate pe termene foarte lungi, două săptămâni de obicei sunt suficiente și trebuie găsită o formulă care să permită și o activitate cât de cât economică, și poate și de altă natură – mă rog, elevii pot să învețe două săptămâni de acasă, dar important e ca acest lucru să nu se prelungească foarte mult”.