Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-coronavirus: „Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE. Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză”

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-coronavirus: „Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE. Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză”
Foto: InquamPhotos / Ilona Andrei

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat că vaccinul împotriva noului coronavirus ar putea fi livrat în tranşe țării noastre, iar prioritate la vaccinare vor avea copiii, persoanele în vârstă, personalul medical şi cei care au şi alte boli asociate.

Alexandru Rafila, despre vaccinul anti-coronavirus

România s-a înscris pe lista ţărilor care vor primi vaccinul anti-coronavirus, atunci când va fi disponibil, precomanda țării noastre fiind de 10 milioane de doze, care însă vor fi livrate în etape.

Este foarte posibil ca vaccinul să nu se administreze doar într-o singură doză, cele mai multe produse care se dezvoltă acum pleacă de la principiul administrării a două doze de vaccin. Acest vaccin va fi disponibil probabil la un preţ apropiat de preţul de producţie. Este bine că există o rezervare a unei cantităţi din partea UE, ştiu că s-au încheiat astfel de convenţii cu 2 sau 3 producători diferiţi.

Este vorba de tranşe, mai ales pentru vaccinuri, care sunt produse biologice, extrem de sensibile inclusiv la variaţiile de temperatură, trebuie asigurat lanţul de frig, atât în timpul transportului, cât şi al depozitării, al distribuţiei ulterioare. Cred că ar trebui să fim extrem de transparenţi în această strategie de comunicare legată de un potential produs vaccinal, oamenii trebuie să ştie că el este un produs sigur”, a declarat reprezentantul României la OMS.

Alexandru Rafila, despre evoluția epidemiei de coronavirus de pe teritoriul României

În ceea ce privește contextul actual, Alexandru Rafila susține că este de așteptat ca bilanțul pacienților care au nevoie de terapie intensivă și numărul deceselor provocate de COVID-19 să înregistreze „o creștere mai rapidă” în următoarele săptămâni, mai ales datorită faptului că există „un decalaj” între înmulțirea bolnavilor, pe de o parte,și a celor cu forme severe saucare mor, pe de altă parte.

„E un decalaj între creșterea numărului de cazuri noi și creșterea numărului de cazuri de terapie intensivă și de mortalitate. Pentrucă un om care se îmbolnăvește nu intră de a doua zi la ATI, boala se agravează în timp.În următoarele săptămâni ne așteptăm să avem o creștere mai rapidă a cazurilor de terapie intensivă și a mortalității.Dacă am 1.200 de cazuri zilnic, ecoul acestor cazuri se întregistrează după o perioadă”, a subliniat președintele Societății Române de Microbiologie, într-un interviu acordat DIGI 24.

În ceea ce privește Capitala, care la începutul lunii a trecut pragul psihologic de 6.000 de infectați cu noul coronavirus, Rafila consideră că dinamica orașului ar putea influența numărul de noi cazuri:

„O explicație care să fie 100 la sută credibilă ar putea fi făcută în urma unui studiu, pentru că nu poți decât să fii subiectiv, omul nu e suficient de obiectiv ca să poată să dea un astfel de răspuns.

Eu vă spun ce cred eu. Bucureștiul este un oraș dinamic, oameni din toată țara vin și pleacă din Capitală, bucureștenii sunt și turiști în zonele foarte aglomerate, pe Valea Prahovei, Brașov și litoral. Și atunci, datorită acestei dinamici a populației, sigur că și probabilitatea de transmitere a infecției este mai mare. Cred că această explicație este aproape de adevăr. Și trebuie să fie foarte bine analizată, încât măsurile să poată să fie eficiente”, a mai punctat Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`