Alexandru Rafila, despre un posibil val doi al epidemiei de Covid-19: Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control

Alexandru Rafila, despre un posibil val doi al epidemiei de Covid-19: Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul țării în Organizația Mondială a Sănătății,a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe care anunță valul doi al epidemieid e Covid-19, că bolile transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice şi mesajele legate de acest domeniu ar fi bine să fie făcute de către profesionişti.

Alexandru Rafila: Bolile transmisibile trebuie ţinute sub control

În cadrul dezbaterii online „Pregătirea pentru valul doi începe acum!”, Rafila a msi spus că persoanele cu “talente scriitoricești” nu ar mai trebui să-și dea cu părerea despre epidemia de coronavirus pentru că duc populația în eroare, iar acest lucru poate fi consecința creșterilor semnificate de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.

„Aceste boli transmisibile trebuie ţinute sub control, iar politicile publice, mesajele legate de acest domeniu care este foarte sensibil ar fi bine să fie făcute de către profesionişti sau de către persoane care au înţelegerea lucrurilor legate de aceste domenii, pentru că, altfel, mesaje confuzive transmise de tot felul de persoane publice nu fac altceva decât să alimenteze ignoranţa şi să determine comportamente la risc. Ar trebui să facem mai mult apel la profesionişti. Am văzut în ultimele luni de zile tot felul de comentarii legate de virusul COVID care a slăbit, care a obosit şi aşa mai departe făcute de către persoane într-adevăr cu reale talente scriitoriceşti, dar cu foarte puţine cunoştinţe medicale”, a afirmat Rafila, potrivit Agerpres.

Acesta a mai spus că se va realiza un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, antibiotice şi infecţiile asociate asistenţei medicale. Totul cu fonduri norvegiene.

„Facem funcţional un proiect care este finanţat cu fonduri de la Guvernul norvegian şi în care s-a implicat Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’ împreună cu INSP pentru a reuşi şi în România să avem un plan naţional de acţiuni şi ghiduri de bună practică începând de la diagnostic, continuând cu supravegherea bacteriilor multi-rezistente, la antibiotice şi a infecţiilor asociate asistenţei medicale şi, nu în ultimul rând, legate de prescrierea corespunzătoare a antibioticelor care ştiţi că, de foarte multe ori, sunt prescrise în exces, fie sunt prescrise în mod eronat”, a susţinut medicul.

Alexandru Rafila: Trebuie să apelăm la simțul civic al fiecăruia

Totodată, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul țării în Organizația Mondială a Sănătății, a declarat în cadrul Știrilor B1 TV, prezentate de Tudor Mușat, în contextul creșterii alarmante a cazurilor decoronavirusînregistrată în ultima perioadă în România, că trebuie apelat la simțul civic al fiecăruia pentru respectarea măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii virusului.

”Suntem singurii care putem sa schimbăm trendul. Trebuie sa dezvoltăm un soi de simț civic. Să îndemnăm oamenii să respecte măsurile”, a declarat președintele Societății Române de Microbiologie.

România a înregistrat în ultimele 24 de ore 592cazuri noi deCOVID-19. Bilanțul total al cazurilor decoronavirusîn țara noastră ajunge astfel la 31.381. Dintrepersoanele confirmate pozitiv, 22.812 au fost externate, dintre care 21.129 de pacienți vindecați și 1.683 de pacienți asimptomatici,externați la 10 ziledupă depistare. În ceea ce privește bilanțul deceselor, autoritățile române anunță că acesta a ajuns la 1.847, ultimele 13 morți fiind înregistrați în intervalul 9 iulie, ora 10.00 – 10 iulie, ora 10.00.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie