Alexandru Rafila, despre testarea la nivel național: „Vor fi câteva zeci de mii de teste”

Publicat: 10 05. 2020, 23:56

Alexandru Rafila, președinte al Societății Române de Microbiologie, a oferit detalii cu privire la programul de testare la nivel național care ar urma să fie aplicat după data de 1 iunie, așa cum a anunțat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Potrivit lui Alexandru Rafila testarea se va face în a doua jumătate a lunii iunie și în iulie, urmând să fie recoltate zeci de mii de probe pentru a se putea verifica evoluția bolii.

„Este vorba de un studiu de seroprevalență, seroepidemiologic, care se va face la nivel național. În cursul lunii iuniprobabil că se vor strânge serurile de la cei care vor participa la studiu și în a doua parte a lunii iulie vor fi făcute testele. Vor fi câteva zeci de mii la nivel național. Vor fi utilizate testele cele mai bune existente în acest moment care să ne dea răspunsul la întrebările pe care le avem. Ce procent din populație a trecut prin boală, să știm această situație la nivel regional, la nivel național și să putem să facem un studiu comparat. Sperăm să îl facem când desrește numărul de cazuri. Nu se face atunci când ne aflăm în creștere sau în platou, când valul a trecut.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a adoptat această metodologia. Urmează să ne consultăm în această săptămână, încât planul care a fost pus la punct de colegii de la INSP să poată să fie dezbătut împreună cu experții OMS și eventual corectat dacă sunt cumva lucruri care ar putea fi îmbunătățite”, a spus Rafila la Digi24.

Noi detalii despre evoluția pandemiei de COVID-19 în România

Acesta a vorbit și despre evoluția pandemiei din ultimele zile, precizând că, pentru a fi siguri că pandemia este ținută sub control, numărul cazurilor noi trebuie să scadă.

“Faptul că oamenii au ieșit nu este neapărat o tragedie dacă ei respectă distanțarea, dacă ies prin parc, dacă utilizează soluțiile dezinfectante, iar dacă au o infecție respiratorie, strănută își proteșează nasul și gura cu o mască, atunci lucrurile sunt sub control.

Ca să fim siguri că putem să controlăm epidemia trebuie să intrăm pe un trend descrescător susținut. Faptul că astăzi au fost ceva mai puține cazuri nu este liniștitor pentru că,în general duminica, numărul de cazuri raportate a fost de obicei mai mic.

Dacă rata de transmitere crește semnificativ peste 1 , atunci ne grăbim cu relaxarea restricțiilor. Sper să nu fie nevoie de introducerea unor restricții. Până la urmă depinde de noi acest lucru”, adeclarat Alexandru Rafila.

Bilanțul pandemiei deCOVID-19pe teritoriul României

Potrivit ultimului bilanț al pandemiei de COVID-19, umărul persoanelor infectate cuCOVID-19pe teritoriul României a ajuns la 15.362. De asemenea, 961 de decese au fost raportate până în prezent din cazua pandemiei deCOVID-19.

La ATI, în acest moment, sunt internați 242 de pacienți. Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 14.399 de persoane. Alte 19.887 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 256.749 de teste.