Alexandru Rafila, despre testarea în masă din Slovacia: „Nu am niciun fel de indicație de la OMS că un astfel de model ar fi aplicabil”

Alexandru Rafila, despre testarea în masă din Slovacia: „Nu am niciun fel de indicație de la OMS că un astfel de model ar fi aplicabil”
Foto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila a comentat modelul Slovaciei, care a decis să testeze toată populația. Candidatul PSD la alegerile parlamentare susține că nu a primit din partea OMS indicații cu privirea la aplicabilitatea acestui model și în România sau în alte țări.

Totodată, în timpul unei intervenții în direct, Rafila a explicat și faptul că testarea pe bază de antigen determină doar persoanele care prezintă o încărcătură virală mare, asimptomaticii care au o încărcătură mai mică fiind mai greu de detectat prin intermediul acestor teste.

OMS nu a furnizat indicații cu privire la aplicabilitate modelului în România

Profesorul Alexandru Rafila a declarat, la Digi24, că Organizația Mondială a Sănătății nu i-a transmis faptul că modelul Slovaciei s-ar putea aplica în România și nici alte țări.

Este doar modelul Slovaciei cu testarea în masă, nu există un alt exemplu. Eu nu am niciun fel de indicație din partea Organizației Mondiale a Sănătății că un astfel de model ar fi aplicabil. Ei au descoperit sub 1% dintre persoanele testate cazuri pozitive, pentru că testele pe bază de antigeni detectează numai persoanele la care există cantități mari de virus, așa că asimptomaticii, care de obicei au încărcături virale mai mici, nu sunt detectați prin acest tip de testare”, a precizat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Testele antigen ar putea fi folosite la Camera de Gardă

Profesorul Alexandru Rafila a explicat faptul că el ar recomanda mai repede testarea PCR pentru persoanele contacți ai pacienților testați pozitiv, în timp ce testele pe bază de antigen ar putea fi folosite la Camera de Gardă.

M-aș concentra cu testarea PCR la contacții persoanelor infectate, iar testarea pe bază de antigen am putea să o utilizăm la camerele de gardă, pe de o parte, și pe de altă parte la toți pacienții care se prezintă pentru alte boli la spitale, ca să nu mai aștepte zile întregi ca să aibă acces la servciile de sănătate”, a adăugat el, potrivit sursei citate.

Testarea perioadică a personalului medical, una dintre recomandări

Reprezentantul României la Organizația Monidală a Sănătății a ținut să precizeze că unul dintre cele mai importante aspecte, pentru menținerea sistemului medical, este testarea doctorilor și a personalului sanitar.

„Mi se pare esențial în perioada următoare, pentru protecția sistemului medical, ca Ministerul Sănătății să adopte recomandarea făcută de comisia științifică acum 2-3 luni în care personalul medical să fie testat periodic, astfel încât să nu ajungem în situația în care unitățile sanitare să nu poată funcționa la capacitate din cauza îmbolnăvirii personalului”, a mai precizat el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie