CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli

CORONAVIRUS | Alexandru Rafila: Cursurile ar putea să înceapă mai întâi în universități și abia apoi în grădinițe și școli

Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a făcut declarații despre redeschiderea unităților de învățământ spunând că mai întâi, cursurile ar putea să înceapă în universități și abia apoi în grădinițe și școli.

Acesta a spus că studenții ”sunt mai ușor educabili decât copiii foarte mici” de aceea este recomandat ca universitățile să fie redeschise prima dată.

Rafila: Ar trebui aplicat în școli principiul folosirii „întregii durate a zilei”

Alexandru Rafila a precizat că în școli ar trebui aplicat principiul folosirii ”întregii durate a zile” pentru că acesta implică împărțirea în mai multe schimburi a claselor de elevi, sau chiar a elevilor dintr-o clasă, dacă sunt prea mulți, pentru a permite păstrarea regulilor de distanțare socială. Astfel, supraaglomerarea ar fi evitată.

”Este important ca concomitent în școală să fie mai puțin copii decât sunt de obicei. Dacă în școlile private lucrul ăsta este rezolvat, pentru că în general sunt maximum 15 copii într-o clasă, în școlile publice unde sunt 30 de copii sau chiar peste 30 de copii într-o clasă, bineînțeles că trebuie găsită o soluție cât să spațieze programul în așa fel încât numărul copiilor să fie limitat”, a afirmat el la Digi24.

Specialistul a spus că responsabilitatea majoră a cadrelor didactice, pe de o parte și a administrației școlii, pe de altă parte, este legată de promovarea măsurilor de igienă personală.

Școala online, obligatorie în timpul pandemiei de coronavirus

Până când școlile se vor redeschide, elevii sunt obligați să participe la cursuri în mediul online.

Mai precis, dacă până în vacanța de Paște acest lucru nu era concretizat printr-un ordin, miercuri, Monica Anisie, ministrul Educației, a emis un document referitor la școala online susținute în timpul pandemiei de Covid-19.

Potrivit acestuia, prezența online la cursuri a elevilor și a cadrelor didactice este obligatorie și va fi monitorizată de unitățile de învățământ.

Măsura a fost criticată de Consiliul Național al Elevilor, care a argumentat că sute de mii de elevi din România nu au acces la instrumente digitale sau la Internet.

Ministerul Educației vrea dovezi de la profesori

Mai mult, Luminița Rodica Barcari, secretar de stat, a afirmat că profesorii și învățătorii trebuie să prezinte „niște dovezi, adică o înregistrare, un printscreen”, ca să-și justifice orele online.

Aceasta consideră că, până în prezent, 60% dintre cadrele didactice au realizat activități.

Monica Anisie, despre redeschiderea școlilor

Ministrul Educațieia declarat, miercuri, că se iau în calcul mai multe scenarii pentru a face posibilă redeschiderea școlilor din România în condiții de siguranță și încheierea anului școlar în curs.

În acest context, potrivit unuia dintre scenarii, primii care se întorc la cursuri vor fi elevii din anii terminali, respectiv clasa a 8-a și a 12-a, pentru a se pregăti în vederea susținerii examenelor de Evaluare Națională sau Bacalaureat.

Înaintea deschiderii unităților de învățământ se vor lua măsuri pentru a evita riscul infectării cu SARS-CoV-2.

Însă, chiar dacă măsurile se vor relaxa, ministrul Sănătății nu crede că redeschiderea școlilor se va face în luna mai.

”Atât de repede nu cred. Săptămâna aceasta o să avem discuții cu fiecare minister în parte, încât problema medicală să o putem pune fiecărui minister în parte, și la Economie, și la Educație, și la Sport”, a declarat Nelu Tătaru.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie