Alexandru Rafila, despre rata de decese Covid: E un indicator al capacității sistemului medical

Alexandru Rafila, despre rata de decese Covid: E un indicator al capacității sistemului medical
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că rata de decese Covid este un indicator al capacității sistemului medical.

Alexandru Rafila: Cazurile Covid o sa crească. Important e ca această creștere să fie suportabilă

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a afirmat, miercuri seară, la Digi24, că, în acest moment, sistemul de sănătate este sub presiune, iar numărul mare de decese este din cauza faptului că România se confruntă cu un număr mare de pacienți cu comorbidități.

Cât despre numărul de cazuri după ultimele măsuri relaxate, respectiv redeschiderea restaurantelor în interior, dar și reînceperea școlilor, Rafila consideră că ”în cea mai bună situație ne așteptăm la o creștere ușoară”, dar asta se va întâmpla ”în cazul în care toate măsurile sunt respectate”.

”Putem să asistăm la o toamnă furtunoasă, speram să nu fie (…) Important e ca această creștere să fie suportabilă”, a menționat președintele Societății Române de Microbiologie.

Alexandru Rafila, despre începutul anului școlar: Școala trebuie să înceapă. Pericolul Covid asupra copiilor este mic

Alexandru Rafila a afirmat că pericolul de infectare cu noul coronavirus asupra copiilor este mic, iar școala trebuie să reînceapă, însă în condiții de siguranță.

Acesta a menționat că, în cazul elevilor, ”distanțarea socială, măsurile de igienă și masca sunt strict necesare”. Totodată, el a spus că sala de clasă trebuie aerisită în fiecare pauză.

Rafila a mai declarat că măștile elevilor pot fi și textile, nu numai medicicale, dar acestea trebuie adaptate pentru mărimea lor.

Alexandru Rafila, despre Covid și gripa sezonieră: Este un risc. Sper ca lumea să se vaccineze pentru gripă

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a menționat că există un risc în cazul suprapunerii SARS-CoV-2 și al gripei sezoniere, însă,” din fericire, pentru gripă avem un vaccin”. El a mai spus că, în acest an, a fost comandat un număr mai mare de doze de vaccin pentru gripă față de anul trecut și speră ca lumea să se vaccineze.

”Anul trecut am avut 2 milioane de doze de vaccin. Anul acesta vom avea un număr de doze dublu”, a declarat el.

Alexandru Rafila: După începerea anului școlar, măștile de protecție ar putea fi folosite și în casă

Amintim că Alexandru Rafila a declarat, în august, că, după începerea anului școlar, portul măștii ar trebui regândit, iar copiii ar putea purta măștile chiar și în casă, atunci când interacționează cu bătrânii.

„Ceea ce cred că ar mai fi de făcut odată cu începerea şcolii ar fi regândirea interacţiunilor pe care le vor avea copiii cu persoanele vârstnice din familie, care nu trebuie evitate, dar trebuie oarecum, nu reglementate, dar să respecte anumite proceduri interne ale familiei, în care interacţiunea cu vârstnicii care au boli cronice să fie oarecum la distanţă, să se ia măsurile legate de mască. Utilizezi masca şi în casă, de exemplu, dacă vreau să stau cu bunicul meu, şi o utilizează şi el. Nici lucrul acesta nu a fost discutat, dar e legat de începerea şcolilor în mod evident”, a afirmat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății.

De asemenea, el a avertizat că numărul cazurilor de COVID-19 ar putea crește, odată cu începerea școlii în toamnă.

„Cu siguranţă. Nu cred că a existat vreo ţară în care reîntoarcerea copiilor la şcoală să nu fie însoţită şi de o creştere. Dar acum sunt două elemente pe care le-aş discuta. Dacă până la începerea anului şcolar intrăm într-un trend descendent, să dea Dumnezeu să intrăm în următoarele trei săptămâni, atunci această creştere, dacă va fi controlată prin măsurile pe care reuşim să le luăm împreună. Nu o reuşească doar Guvernul, trebuie clar parteneriatul copii, părinţi, cadre didactice şi bineînţeles administraţie. Dacă intrăm într-o zonă de descreştere, creşterea fiind moderată ar putea să fie suportabilă, dar dacă noi nu intrăm într-o zonă de descreştere şi continuăm acest platou sau cum doriţi să îl denumiţi şi avem în fiecare zi între 1.200 şi 1.400 de cazuri. În plus o să mai avem în creştere datorată începerii şcolilor, atunci sigur că problematica se va schimba, în sensul că va reîncepe presiunea asupra sistemului de sănătate, care oricum este în unele zone din ţară la limită, pentru că mai mult de jumate din paturile la terapie intensivă sunt ocupate”, a spus el.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie