Alexandru Rafila, despre prelungirea stării de alertă: ‘Trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică’

Alexandru Rafila, despre prelungirea stării de alertă: 'Trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică'

În contextul prelungii stării de alertă trebuie să fie păstrată „o pârghie administrativă”, fiind nevoie de o decizie politică în acest sens, este de părere preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila. Declarația acestuia vine în contextul în care președintele Klaus Iohannis a declarat că se impune prelungirea stării de alertă și după 15 iunie, dar cu mai puține restricții, iar PSD a spus că nu este de acord și nu va acorda votul în Parlament.

Alexandru Rafila, despre prelungirea stării de alertă: Trebuie păstrată o pârghie administrativă

Prelungirea stării de alertă crează un nou scandal pe scena politică. Președintele Klaus Iohannis și Guvernul Orban vor să păstreze această măsură și după data de 15 iunie, iar principalul partid de opoziție – PSD – anunță că nu va vota prelungirea stării de urgență.

În același context, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie și membru al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, declară că trebuie să fie păstrată „o pârghie administrativă”, fiind nevoie de o decizie politică în acest sens.

„În opinia mea, trebuie păstrată o pârghie administrativă care să poată să facă faţă unei urgenţe de sănătate publică. Noi ne găsim într-o urgenţă de sănătate publică la nivel global, iar în România, cu siguranţă, nu putem spune că am încheiat problema legată de pandemia cu noul coronavirus. Vedeţi că numărul de cazuri a crescut uşor în ultima perioadă şi pe măsură ce creşte intensitatea activităţilor sociale, economice, ne putem aştepta ca lucrurile să evolueze în două direcţii, odată o creştere a numărului de cazuri la nivel naţional (…) şi cel de-al doilea element este apariţia unor focare de îmbolnăvire (…). Cred că e nevoie de anumite pârghii care să poată să controleze aceste focare. Dincolo de caracterul administrativ (…), sigur că e nevoie de decizie politică (…), trebuie să existe o decizie politică asumată de cei care au această responsabilitate”, a declarat Rafila la un simpozion desfăşurat la Muzeul Goleşti din judeţul Argeş, potrivit Agerpres.

Alexandru Rafila este de părere că fiecare cetăţean poate să contribuie la împiedicarea răspândirii noului coronavirus, indiferent de deciziile luate la nivel politic sau administrativ. El îi sfătuiește pe români să păstreze distanța față de semenii lor, să poarte mască în mijloacele de transport în comun și în spațiile închise și să utilizeze dezinfectant pentru mâini.

“Dacă lucrul ăsta ne intră în obişnuinţă, alături de evitarea aglomeraţiei, cred că o să putem să trecem cu bine prin această perioadă. Nu sunt lucruri foarte complicate şi dacă le respectăm, indiferent de modul în care or să evolueze lucrurile în plan politic, în plan administrativ, putem să avem o centură de siguranţă”, a precizat Alexandru Rafila.

Bilanțul cazurilor de Covid-19 în România

Autoritățile au anunțat, joi, că au fost înregistrate 237 de cazuri noi de coronavirus, totalul fiind de 21.182. Dintre cei depistați pozitiv de la debutul epidemiei, 15.283 s-au vindecat deja și au fost externați. În schimb, sunt 153 de pacienți internați acum în secțiile de Terapie Intensivă. 1.369 au decedat.În total, peste 531.600de teste au fost prelucrate de la izbucnirea crizei. Peste 2.200 de români sunt acum în carantină instituționalizată, iar alți aproape 101.500 sunt în izolare la domiciliu. În Diaspora, numărul conaționalilor testați pozitiv este de 3.368. S-au vindecat 28, dar alți 114 au decedat. În acest context, aurotitățile sunt de părere că trebuie prelungităstarea de alertăși după15 iunie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie