Alexandru Rafila, despre întoarcerea la viața înainte de pandemie: Nu mai devreme de jumătatea anului viitor

Alexandru Rafila, despre întoarcerea la viața înainte de pandemie: Nu mai devreme de jumătatea anului viitor

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, vine cu noi informații despre momentul în care România va atinge vârful pandemiei de coronavirus și despre cum va arăta viața post-COVID-19.

Pandemia de coronavirus ne va afecta până anul viitor

Microbiologul Rafila, membru al comitetului executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, este de părere că mai devreme de jumătatea anului viitor nu vom putea reveni la viața normală de dinainte de pandemia de coronavirus.

Astfel, Rafila spune că oamenii ar trebui să se obișnuiască cu distanțarea socială, cu purtatul mânușilor și a măștilor chirurgicale.

Aceste măsuri sunt necesare, spune Rafila, pentru ca economia să meargă înainte, iar sistemul sanitar să poată fi susținut.

“Altfel, toate discuțiile despre capacitatea sistemului de sănătate nu mai sunt de actualitate pentru că sănătatea e susținută de capacitatea economică”,a declarat Alexandru Rafila la Digi24.

Pandemia de COVID-19 va fi învinsăcând apare un vaccin

Alexandru Rafila misează pe învingerea virusului plecat din Wuhan, China, abia atunci când va apărea pe piață un vaccin, iar lumea se va imuniza în masă.

Medicul membru al OMS suține că “tratamentul aduce mari speranțe celor care sunt bolnavi, dar un vaccin contribuie la întreruperea transmiterii”.

Cu o imunizare a 70-80 % din populație, fie prin contactarea și vindecarea bolii, fie prin vaccinare, România poate spune că a învins pandemia de coronavirus și ne putem întoarce la acea viață de dinainte de luna februarie a anului 2020.

“Dar asta nu cred că se va întâmpla mai devreme de jumătatea anului viitor.”, a explicat Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila, despre pandemia de COVID-19: Ne aflăm oarecum într-o zonă de platou

Medicul Alexandru Rafila a explicat totodată ce înseamnă ”zona platou” în care se află acum România, în plină pandemie mondială de coronavirus.

Potrivit acestuia ”zona platou” reprezintă o zonă unde cazurile de infectare cu coronavirus rămân la un număr constat, cu mici variații.

Totuși, microbiologul avertizează că nu trebuie să ne relaxăm. El spune că perioada 25 aprilie – 1 mai va fi crucială, pentru că românii ar putea să nu țină cont de restricții de sărbătorile Pascale.

La fel ca și ministerul Sănătății, Nelu Tătaru, Alexandru Rafila se teme de noi cazuri de coronavirus la șapte- zece zile după Paște.

“Vom avea undeva între 10.000 și 12.000 de cazuri, poate chiar puțin mai mult”, spune profesorul Rafila.

Cu privire la num[rul de decese cauzate de pandemia de coronavirus, președintele Societății Române de Microbiologie spune că nimeni nu se poate pronunța pentru că nu se știe cine va contacta virusul. După cum arată studiile, persoanele fără boli pre-existente grave pot trece peste COVID-19 fără simptome sau cu simptome ușoare.

Cheia este dacă vom reuși să protejăm, din punct de vedere al transmiterii bolii, persoanele vârstnice, a subliniat Alexandru Rafila.

Testul național de seroprevalență va stabili rata de mortalitate

Profesorul în microbiologie mai vorbește și despre stabilirea ratei mortalității în timpul pandemiei de COVID-19. Rafila afirmă că lucrul acesta îl vom ști abiapeste câteva luni, atunci când se va face un studiu de seroprevalență la nivel național.

Acest studiu se va face cu ajutorul testelor de anticorpi. Practic, se va vedea exact câți dintre oameni au contactat virusul și cel mai probabil nici nu au știut.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie