Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că virulența noului coronavirus ar putea scădea în timp, odată cu creșterea numărului de infecții, arătându-se mai optimist acum, față de ce se întâmpla în primăvară.
„România a fost până de curând pe primul loc la mortalitate COVID în UE, dar recent a fost depășită la numărul de infecții – și deci, și la mortalitate – de țări care au o populație mult mai mare.
Eu am o singură speranță: este ca virulența acestui microorganism să scadă în timp și chiar dacă va produce infecții, să producă în general infecții ușoare. Nu este singurul coronavirus.
Mai există, în afară de cele două cunoscute, SARS și MERS, mai există patru coronavirusuri care produc niște răceli absolut banale în sezonul rece și poate că toate aceste mutații care se întâmplă prin pasaje repetate la om nu vor duce neapărat la o creștere a virulenței, poate că vor duce la o scădere a virulenței.
Eu am o speranță, care nu-mi dau seama dacă este fundamentată de evoluția bolii sau de adaptabilitatea sistemelor de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila într-o intervenție la DIGI 24, precizând totuși că aceasta este doar o ipoteză.
Președintele Societății Române de Microbiologie este de părere că reluarea cursurilor, pe 14 septembrie, va determina o creștere a numărului de cazuri de coronavirus, dar aceasta nu trebuie dramatizată, cu atât mai mult cu cât copiii nu sunt într-o categorie la risc. Oricum, susține acesta, școala trebuie să înceapă, mai ales că autoritățile au avut suficient timp la dispoziție să se pregătească.
„Numărul de cazuri de COVID-19 va crește inevitabil odată cu începerea școlilor, dar pentru copii nu este dramatic, nu este o problemă. Numărul de cazuri la nivel național sigur va crește. Aud tot felul de teorii cu dinamica valurilor și așa mai departe. Nu știu care este această dinamică. Sigur ea va fi crescătoare în următoarea perioadă”, a explicat Alexandru Rafila.
Zilele trecute, acesta a mai subliniat cât de importantă va fi comunicarea dintre părinți și copii, deoarece aceștia trebuie să le spună celor mici ce au de făcut.
„Nu cred că o să ne așteptăm la un mare succes de la început, dar trebuie să luăm lucrurile cu calm, să fim răbdători. Primul lucru ar fi exemplul personal de utilizare a măștii, de spălat pe mâini, de păstrare a distanței la plimbare, lucurile astea trebuie explicate și exersateîn familie.
Când copilul ajunge la școală, să știe aceste lucruri. Ele vor fi explicate de profesori și supraveghetor,i dar trebuie repetat. De asta e bine ca fiecare părinte să cunoască exact detalii despre modul de organizare a școlii, că poate contribui la explicarea acestor lucruri copilului.
Sigur că vor fi probleme: copilul smulge masca sau o scapă pe jos, cine-i dă o mască nouă? Copiii au tendința să schimbe măștile între ei, lucrurile astea trebuie discutate în familie. Depinde de abilitățile de comunicare ale părinților, de copii, cum sunt educați și percep acest lucru”, a mai explicat specialistul.
„Vreau să vă spun care este punctul de vedere al Organizației Mondiale a Sănătății referitor la evoluția – nu în România – în regiunea europeană a OMS. Ea cuprinde 53 de state membre, e vorba de statele europene tradiționale la care se adaugă fostele state din Uniunea Sovietică, regiunea merge până la Vladivostock.
Îngrijorarea mare este pentru lunile noiembrie-decembrie în ceea ce privește creșterea numărului de cazuri”, a mai punctat reprezentantul României la OMS.