Alexandru Rafila, despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID: ”Orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare”

Alexandru Rafila, despre efectele secundare ale vaccinului anti-COVID: ''Orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare''
Foto: Facebook / Alexandru Rafila

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit,la Antena 3, despre efectele secundare pe care le poate avea vaccinul anti-Covid.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3.

Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caresunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă.

Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Moderna a anunțat că vaccinul său este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19

Moderna Inc a precizat, luni, că vaccinul său experimental este 94,5% eficient în prevenirea COVID-19, procentul fiind fundamentat pe datele dintr-un studiu clinic aflat în fază avansată. Moderna devine,astfel, a doua companie a Statelor Unite care raportează rezultate peste așteptări în această săptămână, potrivit Reuters.

Împreună cu serul dezvoltat de Pfizer Inc – care de asemenea prezintă o eficacitate de peste 90% – și în așteptarea mai multor date de siguranță și a unei revizuiri normative, Statele Unite ar putea avea două vaccinuri autorizate pentru utilizare de urgență în luna decembrie, cu circa 60 de milioane de doze disponibile până la finalul anului.

În aceste condiții, este posibil ca anul viitor guvernul american să aibă acces la peste un miliard de doze de la doar doi producători de vaccin, cu mult peste necesarul națiunii cu 330 de milioane de rezidenți.

Vaccinurile, ambele construite folosind tehnologiacunoscută drept ARN mesager sau ARNm, reprezintă instrumente de amploare în lupta cu pandemia care a infectat 54 de milioane de oameni în toată lumea, la un număr de 1,3 milioane de decese legate de această boală infecțioasă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie