Alexandru Rafila, despre declararea unei stări de urgență epidemică din cauza gripei: „Unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienți” (VIDEO)

Alexandru Rafila, despre declararea unei stări de urgență epidemică din cauza gripei: „Unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienți” (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat că eventuala declarare a unei stări de urgență epidemică din cauza numărului de cazuri de viroză respiratorie nu presupune „nimic senzațional”, dar „unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienți”.

Ministrul Sănătății, despre o eventuală stare de urgență epidemică din cauza gripei

Oficialul a precizat că România vine după două săptămâni de creștere consecutivă a numărului de cazuri, iar dacă se ajunge la trei săptămâni se poate declara stare de urgență epidemică.

„Știți bine că la fel ca și anul trecut măsurăm în fiecare săptămână incidența virozelor respiratorii la nivel național. Totdeauna când facem acest lucru, comparăm numărul de cazuri cu o medie multianuală și, în cazul în care se înregistrează timp de trei săptămâni consecutiv o depășire a mediei multianuale, se poate lua decizia de a declara o stare de urgență epidemică”, a explicat Alexandru Rafila.

„Așa s-a întâmplat și anul trecut, nu este nimic senzațional în chestiunea asta, doar că unitățile sanitare trebuie să fie pregătite pentru un număr mai mare de pacienți, trebuie să limităm, în măsura în care acest lucru afectează sau ar putea să afecteze starea de sănătate a angajaților sau a pacienților, circulația în spitale – asta nu înseamnă că se interzic total vizitele, dar fiecare manager ia măsura pe care o consideră necesară, în funcție de situația epidemiologică locală. Mai mult, trebuie să putem să oferim medicație antivirală acolo unde este necesar – și ne preocupă acest lucru, verificăm în permanență stocurile de antivirale”, a adăugat el.

Alexandru Rafila: Până la sfârșitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce privește numărul de cazuri de viroză respiratorie

„O să vedem raportarea zilei de azi. Opinia mea deocamdată, înainte să avem cifrele, este că va mai exista o ușoară creștere față de săptămâna precedentă, după care numărul de cazuri va începe să scadă, pentru că avem experiența fiecărui an, iar aceste vârfuri ale numărului de cazuri sunt cam de trei săptămâni (…). Opinia mea este că până la sfârșitul lunii februarie vom reintra în normal în ceea ce privește numărul de cazuri de viroză respiratorie”, a mai spus ministrul Alexandru Rafila.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`