Alexandru Rafila: „De la 1% cazuri pozitive acum patru săptămâni, am ajuns la 3%. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește”

Alexandru Rafila: De la 1% cazuri pozitive acum patru săptămâni, am ajuns la 3%. Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, atrage atenția că, în medie, în ultima săptămână, numărul cazurilor de COVID-19 a crescut semnificativ, față de cea anterioară, în contextul relaxării restricțiilor.

„Avem o săptămână de creștere de la 150 de cazuri în medie, la 265. Media ultimei săptămâni arată o dublare a numărului de cazuri față de media săptămânii anterioare.

S-a stabilizat procentul cazurilor pozitive la 3%, zilnic, față de 1 – 1,5% cât aveam acum 3 – 4 săptămâni. Ne-am întors la o valoare mult mai importantă față de perioada de la sfârșitul stării de urgență.

Să vedem dacă această creștere se stabilizează în jurul acestei valori”, a declarat Alexandru Rafila pentru Digi24.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila a mai precizat că lucrurile pot fi ținute sub control dacă se îmbolnăvesc mai multe persoane tinere, însă situația poate scăpa de sub control dacă numărul vârstnicilor infectați cu COVID-19 crește.

“Important e ce facem acum, controlăm evoluția și intrăm pe pantă descendentă sau lucrurile vor evolua și numărul de cazuri va crește. Ne găsim în fața unei probleme de sănătate publică.

Este important să ne concentrăm să încurajăm oamenii să respecte măsurile de protecție care pot face diferența între o vară acceptabilă din punct de vedere al infectărilor și o vară agitată cu diverse probleme care pot apărea în focar sau intensificarea transmiterii comunitare.

Mulți sperau ca transmiterea să dispară vara, dar numărul de cazuri crește în țări cu temperaturi ridicate”, a spus Alexandru Rafila.

A treia etapă de relaxare a restricțiilor

Începând de luni,se aplică a treia etapăde relaxare a restricțiilor. Astfel, mall-urile din toată țara se redeschid, mai puțin restaurantele, cafenelele, sălile de jocuri și cinematografele.

De asemenea, se deschid piscinele exterioare, sălile de fitness și de tratament balnear, acestea urmând să funcționeze de acum în baza unor reguli foarte stricte privind siguranța sanitară.

Tot din 15 iunie se reiau activitățile sportive, cu maximum șase participanți, în loc de trei ca până acum. De acum se pot organiza și evenimente private cu 20 de persoane, dacă sunt în interior, și 50, dacă au loc în exterior.

Tot din 15 iunie este relaxată și relația cu statele care, la rândul lor, au câștigat serios teren în lupta cu epidemia. Din păcate, din cauza numărului mare de infectări, pe această listă nu figurează țări precum Italia, Spania, Franța, Belgia, Olanda sau Suedia. În schimb, este cazul Bulgariei și Greciei, destinații turistice preferate de mulți români. Ei nu mai obligați să stea 14 zile în izolare la domiciliu, la revenirea acasă.

Bilanțul pandemiei de COVID-19

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, că alte 320 de cazuri noi deCOVID-19au fost depistate în România, astfel că bilanțulpacienților confirmați cuCOVID-19la nivel național a urcat la 23.400, la 608.771 de teste prelucrate până acum. Din numărul total, 16.555 au fost declarați vindecați și externați, 1.484 au murit – 11 decese în ultimele 24 de ore, iar unul se referă la o persoană fără comorbidități – și 184 sunt internați în secțiile de terapie intensivă. Potrivit autorităților, în prezent, pe teritoriul țării, 1.392 de persoane sunt în carantină instituționalizată, în timp ce 82.236 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie