Alexandru Rafila: Dacă va continua creșterea cazurilor zilnice de COVID-19, trebuie puse în discuție mai multe scenarii

Alexandru Rafila: Dacă va continua creșterea cazurilor zilnice de COVID-19, trebuie puse în discuție mai multe scenarii
Foto: 360medical.ro

Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat vineri că, în cazul în care va continua creșterea cazurilor zilnice de COVID-19, atunci trebuie puse în discuție mai multe scenarii.

Alexandru Rafila, despre creșterea cazurilor zilnice de COVID-19

„Ar trebui să vedem până unde merge această creștere și să vedem dacă este efectul începerii școlilor și ne apropiem de o zonă de platou și atunci putem să sperăm la stabilizarea situației. Dacă această creștere continuă, ar trebui puse în discuție mai multe scenarii, să vedem ce facem în fiecare scenariu, mai ales că limitele sistemului de sănătate există”, a afirmat medicul, într-o intervenție telefonică la DIGI 24.

„E nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale, pentru că vedem ce se întâmplă și trebuie neapărat corelată asigurarea spitalizării pacienților COVID și cu celelalte patologii. Mai devreme sau mai târziu și spitalele care nu sunt Covid vor trebui să găsească soluții ca să poată trata ambele categorii de pacienți”, a concluzionat Rafila.

Miercuri seară, Alexandru Rafila a comentat evoluția epidemiei de COVID-19, în direct pe B1 TV.

Reprezentantul României la OMS a explicat că trebuie făcută o analiză care să arate dacă a fost o întâmplare sau un trend.

„Noi trebuie să înțelegem că acum înregistrăm un efect. Au început școlile și după 10, 12 zile avem un număr mai mare de cazuri, acum nu înseamnă că de săptămâna viitoare închidem școlile și se reduce numărul de cazuri, după care iar le redeschidem în două săptămâni.

Important este, în acest moment, să putem să stabilizăm – dacă se poate spune așa – numărul de cazuri înregistrate zilnic, să vedem dacă într-adevăr ceea ce s-a întâmplat astăzi este un trend sau este doar o coincidență, o întâmplare și atunci dacă ne aflăm pe un trend ascendent, care sunt măsurile de sănătate publică, care pot fi luate ca să oprească acest trend ascendent, ținând cât mai multe dintre activități în funcțiune”, a explicat medicul.

Un nou record negativ în România

A treia zi consecutiv, România a depășit 2000 de cazuri zilnice de COVID-19.

Astfel, Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, vineri, 2.343 de noi cazuri de contaminare cucoronavirus, în ultimele 24 de ore, la nivel național, dintr-un total de 26.011 de teste prelucrate în același interval.

Astfel, de la începutul pandemiei și până în pezent, în România au fost confirmate 132.001 cazuri de persoane infectate cu noulcoronavirus. Bilanțul victimelor, la nivel național, a ajuns la 4.915.

Bucureștiul rămâne orașul cu cel mai mare număr de cazuri noi de infectare cuCOVID-19,înregistrând, de asemenea, un record negativ în privința depistării de nou cazuri: 517 / în 24 de ore.În acest top, Capitala este urmată de Bacău, Iași și Ilfov.

În prezent, în unitățile medicale de profil din țară sunt internați 7.795 de pacienți cuCOVID-19, dintre care 571 se află în stare gravă, la terapie intensivă. Asta în condițiile în care, la nivel național, există 1.050 depaturiîn secțiile de ATI, alocate persoanelor cucoronavirus.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie