Alexandru Rafila: Dacă românii continuă cu comportamentul „relaxat”, vârful va fi îndepărtat și foarte înalt. Nu creșterea în sine e îngrijorătoare, ci presiunea pe spitale și restul consecințelor (VIDEO)

Alexandru Rafila: Dacă românii continuă cu comportamentul „relaxat”, vârful va fi îndepărtat și foarte înalt. Nu creșterea în sine e îngrijorătoare, ci presiunea pe spitale și restul consecințelor (VIDEO)

Vârful pandemiei de coronavirus în România va fi îndepărtat și foarte înalt dacă populația o să continue cu „comportamentul «relaxat», fără să respectăm măsurile de protecție”, a subliniat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul țării în Organizația Mondială a Sănătății, miercuri, când la nivel național a fost înregistrat un record negativ absolut în ceea ce privește numărul de cazuri noi de COVID-19 confirmate pe un interval de 24 de ore. Subiectul a fost comentat și de Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență cu rang de secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Alexandru Rafila, în direct pe B1 TV, în ziua în care România a înregistrat un record negativ al cazurilor noi de COVID-19

„Eu o să mă refer la partea medicală, la restul îmi e mai greu să mă refer pentru că n-am suficiente elemente sau poate că nu sunt suficient de obiectiv. Situația medicală este oarecum previzibilă, pentru că suntem pe un trend ascendent de vreo câteva săptămâni. Încercăm să convingem oamenii să respecte recomandările. Din păcate, există foarte multe opinii contradictorii în spațiul public, iar lucrul acesta generează, în mod evident, neîncredere. Există mulți concetățeni care optează pentru varianta simplă, adică varianta ușoară în care nu e nevoie să adoptăm nicio formă de comportament preventiv, niciun fel de măsură de protecție. Lucrul acesta se traduce într-un număr mai mare de cazuri care se înregistrează în fiecare zi”, a declarat Alexandru Rafila, în direct pe B1 TV.

Întrebat dacă există estimări privind un eventual vârf, el a răspuns: „Încă o dată, vârful este generat de o schimbare a comportamentului. Pentru că dacă noi o să continuăm cu comportamentul «relaxat», fără să respectăm măsurile de protecție, vârful va fi îndepărtat și foarte înalt. Ori, scopul este să avem un vârf cât mai mic și cât mai apropiat, prin modificare de comportament. Nu poate nimeni să spună cum se vor comporta 20 de milioane de cetățeni din România în perioada următoare, mai ales dacă le transmitem mesaje care nu au, în niciun caz, rolul de a-i încuraja să respecte măsurile de protecție individuală, care duc la protecția colectivității”.

Alte declarții făcute de președintele Societății Române de Microbiologie

Alexandru Rafila a explicat că „nu creșterea în sine e importantă, ci consecințele. Consecințele care sunt? Se ajunge la mai multe decese. Încet, încet vor deveni neîncăpătoare secțiile de terapie intensivă. Nu dintr-odată, dar în decurs de câteva săptămâni lucrul acesta se poate întâmpla și nu trebuie să ajungem acolo, în mod evident”.

Întrebător de ce par să nu mai respecte regulile românii, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a răspuns: „Dacă reușim să transmitem un mesaj unitar din punctul acesta de vedere, dincolo de abordările de natură politică sau emoțională, atunci probabil că lumea o să înțeleagă măcar acum, în al 12-lea ceas, că singura soluție e să ne comportăm fiecare responsabil, e foarte simplu. De ce în țările unde au fost multe cazuri, mă refer la Italia și la Franța, nu asistăm la o creștere semnificativă, ci chiar la o descreștere a numărului de cazuri în anumite zone cu toate că s-au introdus măsuri de relaxare, și la noi se întâmplă exact invers? Pentru că au învățat oamenii ceva din experiența foarte dură prin care au trecut, țin cont de acest lucru și există, cred, și o problemă de responsabilitate civică. Probabil că, inclusiv în spații publice, unde apar persoane care nu poartă mască, de exemplu, ele sunt îndrumate să o facă pentru că pun în pericol comunitatea. Dacă o să avem un comportament reactiv corect față de acest lucru, cred că putem într-un timp scurt – că nu e nevoie de o strategie neapărat, ci pur și simplu de o adaptare imediată a comportamentului – să vedem rezultate foarte bune”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie