Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a avertizat că o închidere a școlilor va avea un impact „distrugător” asupra economiei.
„Gândiți-vă la două consecințe majore ale închiderii școlilor, două lucruri care sunt extrem de grave. Închidem școlile o lună de zile, să spunem, sau două luni de zile, cum s-a întâmplat la începutul anului 2020, ca să treacă valul. În două luni de zile, stau un milion de părinți acasă ca să aibă grijă de un milion de copii, care să spunem că sunt copii până în clasa a VI-a sau a VII-a, care nu pot să stea singuri, copii din grădinițe, copii din ciclul primar și o parte din cei din ciclul gimnazial, închidem școlile, un milion de părinți stau acasă două luni. Păi lucrul ăsta are un impact pe economie distrugător. Distrugător. Este mult mai mare impactul unei astfel de decizii asupra economiei decât concediile medicale care se semnalează acum în cazul carantinei sau izolării. Asta e o consecință”, a declarat ministrul Sănătății la TVR, citat de educatieprivata.ro.
Ministrul a mai spus că nu se impune închiderea școlilor deoarece, deși numărul de infectări e mare, sunt puține cazurile grave.
Rafila a afirmat apoi că perioadele lungi de izolare practic a copiilor le fac rău acestora: „Dezvoltarea normală a copiilor presupune socializarea, presupune participarea la procesul de învățământ”.
Ministrul Săntăății a declarat, la începutul ședinței de Guvern de miercuri, că ne apropiem de o stabilizare a creșterii cazurilor de COVID, iar săptămâna viitoare am putea intra pe trendul descendent al valului 5 pandemic.
„Văzând cifrele, cred că ne apropiem de o stabilizare a creșterii, încât săptămâna viitoare să începem trendul descendent al acestei pandemii. Cred că lucrul pe care și-l dorește toată lumea să începem să renunțăm la măsurile impuse, la strarea de aleră și să existe o revenire predictibilă la normalitate”, a afirmat Alexadru Rafila.
Acesta a mai spus că până la finele lunii martie am putea scăpa de starea de alertă.