Alexandru Rafila: Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani, cu o condiție – ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea

Publicat: 11 09. 2020, 21:07

ProfesorulAlexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și președintele Societății Române de Microbiologie, este de părere că pandemia de coronavirus va mai dura cel puțin doi ani. Asta dacă începând de la jumătatea anului viitor va fi disponibil un vaccin eficient anti-COVID-19. Însă nici în eventualitatea apariției unui vaccin, virusul nu va dispărea, spune Rafila, precizând că vaccinul nu este menit să facă virusul să dispară, ci să ducă la întreruperea lanțului de transmitere a acestuia.

Alexandru Rafila, despre pandemia de coronavirus: Cred că va mai dura probabil cel puțin doi ani

„Cred că această pandemie va mai dura probabil cel puțin doi ani până când OMS să o declare închisă ca urgență de sănătate publică. Cu o condiție: ca vaccinul să fie disponibil începând de la jumătatea anului viitor. Virusul nu va dispărea”, a declarat Rafila, vineri, la Antena 3.

În acest context, medicul a atras atenția asupra faptului că ”politizarea sănătății publice este un pericol foarte mare” și nu trebuie făcută o legătură între o campanie electorală, indiferent unde se desfășoară aceasta, și momentul în care ar putea să apară un tratament sau un vaccin împotriva noului coronavirus.

”Indiferent că e vorba de alegerile din SUA sau din altă parte, vaccinul va fi aprobat de autoritățile competente numai când siguranța și eficacitatea vaccinului va fi dovedită. În rest sunt presupuneri și speculații”, a explicat reprezentantul României la OMS.

Rafila: Nu se va pune pe piață un vaccin care să nu fie sigur

Referindu-se la faptul că AstraZeneca a anunțat că va suspenda studiul clinic de fază a 3-a pentru potențialul său vaccin, pe care îl dezvoltă alături de Universitatea din Oxford, după ce unul dintre participanți a arătat semne ale unei potențiale reacții adverse grave, rafila a precizat: ”Este o reacție de responsabilitate. Ei sunt responsabili și orice incident poate să apară în legătură cu administrarea vaccinului este foarte intens investigat”.

”Resursele investite în crearea unui vaccin sunt foarte mari, de obicei procesul durează câțiva ani. De data asta, ne găsim într-o situație în care încercăm să găsim un vaccin cât mai repede ca să rezolvăm o problemă de sănătate publică. Nu se va pune pe piață un vaccin care să nu fie sigur, cel puțin în UE, SUA, Canada, Australia. Altfel consecințele sunt foarte serioase. (…) Vaccinul va fi sigur din punct de vedere al reacțiilor adverse, rămâne să vedem cât va fi de eficace și cum se va comporta la diferite categorii de pacienți și grupe de vârstă”, a mai spus Alexandru Rafila, adăugând că vaccinul nu va duce la dispariția completă a noului coronavirus, ci are ca scop ”să întrerupă lanțul transmiterii, să imunizeze populația și să protejeze anumite categorii vulnerabile”.

România a depășit pragul de 100.000 de cazuri de COVID-19

De la începutul pandemiei de coronavirus și până în acest moment, peste 28,5 milioane de oameni din întreaga lume s-au infectat cu SARS-CoV-2, iar dintre aceștia peste 20 de milioane de pacienți au fost declarați vindecați. Bilanțul global al deceselor în rândul pacienților diagnosticați cu COVID-19 a depășit 916.000.

În ceea ce privește situația din România, țara noastră a depășit, vineri, pragul de 100.000 de infectări. Bilanțul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 101.075, potrivit celei mai recente raportări a Grupului de Comunicare Strategică. Totodată, potrivit statisticilor autorităților, până vineri, 4.100 persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.