Alexandru Rafila: Consumul moderat de produse care conțin aspartam nu este nociv

Publicat: 01 07. 2023, 14:18
Sura foto: Captura foto

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că un consum moderat de produse care conțin aspartam nu este periculos pentru sănătate. Declarația a fost făcută în contextul în care aspartamul, un îndulcitor artificial utilizat în numeroase produse cum ar fi sucuri, înghețată sau gumă de mestecat, ar avea un posibil risc cancerigen pentru oameni.

Ministrul Sănătății nu recomandă consumul de băuturi cu aspartam

Rafila a adăugat că nu recomandă în niciun fel consumul de băuturi cu conținut ridicat de zahăr sau îndulcitori, deoarece acestea conțin și alte substanțe și aditivi în cantități mari.

„În general sunt foarte multe substanţe care sunt utilizate şi în industria alimentară e un îndulcitor care e foarte larg utilizat, le găsiţi inclusiv ca microcomprimate pe care le puteţi utiliza dumneavoastră, acasă, ca să îndulciţi o cafea sau un ceai. Dar aceste produse sunt periculoase dacă sunt consumate în cantităţi extrem de mari. La un consum obişnuit de astfel de… bei jumătate de litru pe zi, sau maxim un litru, nu sunt probleme. „Orice exces duce la o astfel de situaţie, dar vă daţi seama că nimeni nu autorizează un produs care este cancerigen în cantităţi mici. Aşa şi fumatul. Este cancerigen. Multă lume fumează. E o problemă legată de exces care se poate referi la alcool, la aspartam. Cantitatea contează şi trebuie să limităm. Oricum eu nu recomand în niciun fel consumul de astfel de băuturi care au conţinut ridicat de zahăr, sau chiar de îndulcitori, nu cred că este o idee bună pentru că mai au şi foarte multe alte substanţe, aditivi… partea naturală a produsului este destul de limitată”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, în emisiunea Insider Politic, la Prima TV.

Informații recente indică faptul că aspartamul, un îndulcitor artificial utilizat în numeroase produse la nivel mondial, cum ar fi sucuri, înghețată sau gumă de mestecat, ar putea avea un posibil risc cancerigen pentru oameni. Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), divizia de cercetare a cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a realizat un studiu privind siguranța aspartamului și va publica un raport în luna viitoare. Se anticipează că agenția va clasifica aspartamul drept „posibil cancerigen”, ceea ce înseamnă că există dovezi limitate care sugerează o legătură între aspartam și cancer. IARC mai are două categorii mai severe în care poate clasifica produsele: „probabil cancerigen” și „cancerigen”.