Alexandru Rafila: Circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți, fapt inexplicabil pentru OMS / Cum influențează acest lucru strategiile noastre de vaccinare

Alexandru Rafila: Circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți, fapt inexplicabil pentru OMS / Cum influențează acest lucru strategiile noastre de vaccinare
Foto: Inquam Photos / George Călin

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a declarat că sezonul gripal din emisfera sudică i-a luat prin surprindere pe specialiști. Aceștia au constatat că circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. O posibilă explicație ar putea fi aceea că măsurile luate la nivel global în lupta cu pandemia de coronavirus a dus și la limitarea răspândirii gripei. În acest context, există posibilitatea ca sezonul gripal în emisfera nordică să înceapă anul acesta ceva mai târziu. Asta înseamnă că trebuie regândită strategia privind vaccinarea antigripală, deoarece imunizarea e limitată în timp, prin urmare nu trebuie făcută nici prea târziu, dar nici prea devreme.

Alexandru Rafila: Circulația virusului gripal în emisfera sudică e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți

Alexandru Rafila a declarat, pentru Digi24, că specialiștii au constatat că, în emisfera sudică, circulația virusului gripal e de 500 de ori mai mică decât în anii trecuți. E un paradox și un lucru care i-a surprins pe experți.

„Anul acesta se întâmplă un lucru paradoxal. Gripa e supravegheată printr-un sistem global, e o rețea mondială care supraveghează circulația virusurilor gripale, atât în emisfera nordică, cât și în emisfera sudică. Sezonul gripal în emisfera sudică e atunci când în emisfera nordică e vară și în ultima lună a fost o circulație extrem de redusă, inexplicabilă chiar pentru OMS.

Dacă între 5 și 7 la sută dintre probele care sunt testate aleator, de la persoane simptomatice, erau pozitive, în acest an doar 0,01 la sută au fost pozitive și într-o lună au fost izolate doar 46 de virusuri gripale la nivel mondial. 0,1 la sută înseamnă 46, înmulțiți cu 500 și aflăm. Deci de 500 de ori mai mică circulația virusului gripal decât de obicei”, a explicat reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, pentru Digi24.

Profesorul Rafila avertizează că trebuie analizată extrem de serios strategia privind vaccinarea antigripală

O posibilă explicație pentru această situație, a afirmat Rafila, este că măsurile luate la nivel global împotriva răspândirii coronavirusului a dus și la limitarea răspândirii gripei.

În opinia sa, o variantă de luat în calcul este că, anul acesta, sezonul gripal în emisfera nordică va începe mai târziu: „Circulația virusului gripal e mult mai mică, sezonul gripal în emisfera nordică probabil că va începe mult mai târziu, iar lucrul ăsta cred că ar trebui luat în considerare inclusiv în ceea ce privește strategia de vaccinare antigripală”.

Profesorul a atras atenția că vaccinarea antigripală imunizează pe o perioadă limitată, prin urmare vaccinul nu trebuie administrat nici prea târziu, dar nici prea devreme: „Imunitatea după vaccinarea antigripală este oarecum limitată în timp, nu e o imunitate care durează mai mult de câteva luni și atunci trebuie să ne gândim foarte bine la strategiile de vaccinare care urmează să fie aplicate”.

Alexandru Rafila a subliniat că vaccinarea antigripală e importantă mai ales în cazul persoanelor din categoriile de risc.

Vineri, Organizația Mondială a Sănătății a transmis că nu se așteaptă ca vaccinarea în masă împotriva COVID-19 să fie posibilă înainte de jumătatea anului 2021. Margaret Harris, purtătoarea de cuvânt a OMS, a susținut că niciunul dintre vaccinurile aflate în etape avansate ale studiilor clinice nu a dat până acum „un semnal clar” care să ateste o eficienţă de cel puţin 50%, așa cum cere organizația.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie