COVID-19 | Alexandru Rafila, avertisment privind măștile de protecție: „Purtarea incorectă devine un factor de risc”

Publicat: 13 04. 2020, 11:11

Măștile de protecție purtate incorect se transformă mai degrabă în factori de risc în ceea ce privește răspândirea COVID-19 în rândul populației, atrage atenția Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, în cadrul unei intervenții televizate.

”Dacă o păstrăm un timp limitat, de exemplu până se umezeşte, dacă nu punem mâna pe partea frontală a măştii, dacă ea acoperă foarte bine tot timpul gura într-adevăr, este un factor de protecţie. Dacă o purtăm doar aşa, de decor, şi nu întruneşte aceste condiţii, atunci ea poate fi un factor de risc pentru că simpla agăţare a măştii pe faţă nu este o barieră eficientă”,a explicat Alexandru Rafila într-o intervenție la digi24.

Mai mult, simpla purtare a măștii nu ne ferește de pericolul privind infectarea cu COVID-19 dacă nu există o igienă corespunzătoare. Chiar și așa, purtatul măștii nu trebuie să îi facă pe români să renunțe la izolare.

“Şi în plus, în afară de mască, limitarea contactelor cu alte persoane pe de o parte şi igiena mâinilor pe de altă parte trebuie neapărat să însoţească purtarea măştii, nu este vorba doar de o singură măsură, ci de un ansamblu de măsuri şi ele trebuie luate în permanenţă împreună” a mai declarat Alexandru Rafila.

Purtarea măștii de protecți obligatorie în anumite județe

În contextul în care numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescu în România, autoritățile recomandă purtarea măștii de protecție. Pe de altă parte există în România județe în care purtarea măștii nu este o recomandare, ci o obligație pentru persoanele care vor să iasă din casă.

Autoritățile prrahovene au anunțat pe cetățeni că începând de vineri, 10 aprilie, purtarea măștii în spații publice devine ogligatorie. La rândul lor, autoritățile din Bacău au anunțat și ele că purtarea măștii de protecție devine obligatorie începând cu data de 7 aprilie.

Amintim, de asemenea, că încă de săptămânile trecute s-a impus purtarea măștii în județele Hunedoara, Maramureş, Galaţi, Vaslui, Iaşi şi Suceava.

Un nou zbor Tarom a adus din China 350.000 de măști FFP2

Ministerul Transporturilor a anunțat săptămâna trecută căîn urma unui nou zbor efectuat de o aeronavă Tarom, au fost aduse din China 350.000 de măști FFP2.

O aeronavă Tarom Bopeing 737-800 NG a aterizat joi pe aeroportul Otopeni și a adus în țară circa 350.000 de măști FFP2 în urma unei achiziții realizată din China de către mai mulți parteneri asociați în campania “Donează pentru linia întâi”.

România a primit 200.000 de măști de protecție FFP2 din China, ca urmare a unei achiziții efectuate de către UNIFARM SA.

Tot săptămâna trecută, o aeronavă C-27 J Spartan aparținând Forțelor Aeriene Române a adus 100.000 de măști de protecție tip FFP2 și FFP3 din Turcia, achiziție realizată prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate și Inspectoratul General pentru Situații de Urgență.