Alexandru Bodi, ridicat de procurorii DIICOT și dus la audieri. Acuzațiile care i se aduc

Publicat: 11 11. 2020, 11:33
Sursă foto: Instagram

Procurorii DIICOT Craiova și ofițerii de poliţie judiciară de la BCCO Craiova au făcut 23 de percheziții în mai multe județele, pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în trafic de persoane şi proxenetism. DIICOT susține că rețeaua era condusă de locotenentul unui interlop, din închisoare. Locotenentul ar fi chiar Alexandru Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu. El a fost săltat de mascați și dus la audieri.

Percheziții DIICOT pentru destructurarea unei grupări specializate în proxenetism. Alexandru Bodi, săltat de mascați

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) din Craiova împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Craiova au făcut, miercuri dimineață, 23 de percheziţii domiciliare în județele Ilfov, Braşov, Dolj, Gorj, Giurgiu, Olt, Sibiu şi Vâlcea, vizată fiind o rețea infracțională specializată în trafic de persoane şi proxenetism.

Membrii grupării obligau fete să se prostitueze în Germania, Italia, Spania, Marea Britanie, Elveţia. Banii obținuți de pe urma lor erau folosiți pentru investiţii imobiliare în ţară şi în străinătate.

Rețeaua era condusă de locotenentul unui interlop, aflat în închisoare, susțin procurorii. Locotenentul ar fi Alex Bodi, fostul iubit al Biancăi Drăgușanu, care a și fost săltat de mascați.

Cum acționa gruparea infracțională destructurată de DIICOT

„Din datele existente s-a stabilit, în esență că, la scurt timp după destructurarea unei grupări conduse de membru marcant al lumii interlope(grupare specializată în traficul de persoane și proxenetism), suspectul în cauză (unul dintre locotenenții persoanei mai sus menționate), în timp ce se afla deținut într-un penitenciar, în perioada 2008 – 2011, împreună cu alți trei deținuți au folosit rețelele sociale în scopul recrutării unor tinere care practicau prostituția”, a transmis DIICOT, într-un comunicat.

Suspecții le-au convins pe fete promițându-le că vor fi împreună (metoda lover boy) sau un loc de muncă bine plătit. Procurorii mai susțin în comunicat faptul că aceștia au reușit să le convingă pe tinere „profitând de starea lor de vulnerabilitate (situație materială precară, naivitate, lipsă de educație – factori determinanți pentru respectivele tinere în alegerea practicării prostituției), le-au convins să se prostitueze în beneficiul lor”.

Gruparea s-a specializat în traficul de persoane, trafic de minori și proxenetism, dar practica și șantajul, consecință a plății unor taxe de protecție.

După ce au ieșit din pușcărie, la grupare au aderat alți 12 suspecți, care au început și ei să recruteze victime. Ei le-au dus în state precum Germania, Spania, Italia, Marea Britanie, Elveția, acolo unde le-au constrâns să practice prostituția în favoarea lor.

„Victimele care, după ce erau transportate în străinătate, refuzau să practice prostituția erau sechestrate și supuse unor violențe extreme (chiar și unor violuri), pentru a fi determinate să nu mai opună rezistență”, mai acuză DIICOT.

Fetele erau supravegheate permanent, iar banii erau luați în totalitate de membrii grupării. Ele erau exploatate mai ales în cluburi de noapte sau locații închiriate din Germania (orașele Berlin, Bonn, Stuttgart și Frankfurt), dar și din Italia, Spania, Marea Britanie, Cehia, Elveția, Austria.

Suspecții au vândut unele dintre victime altor traficanți, cărora le-au dat detalii despre comportamentul și familiile fetelor, pentru a putea fi șantajate și exploatate mai ușor.

DIICOT susține că uneori corecțiile fizice nu aveau efect asupra vitimelor și atunci traficanții le cereau bani pentru a le determina să nu fugă. Victimele erau nevoite să continue să se prostitueze pentru că nu aveau posibilitatea să achite sumele.

Mare parte din banii obținuți de pe urma tinerelor ajungeau la liderul grupării, care îi investea în imobiliare atât în România, cât și în străinătate.

„Liderul grupării obișnuia să perceapă victimelor taxe de protecție pentru desfășurarea unor activități licite/ilicite, „locotenenții săi” recurgând, deseori, la șantaj pentru colectarea acestora. Taxele erau colectate cu ocazia unor petreceri organizate de către acesta”, a mai precizat DIICOT, în comunicat.

18 persoane, audiate la DIICOT în acest caz de proxenetism și trafic de persoane

La sediul DIICOT Craiova au fost duse 18 persoane pentru a fi audiate.

La percheziţii au participat polițiști de la combaterea criminalității organizate din Brașov, Olt, Gorj, Sibiu, Vâlcea, Giurgiu, polițiști de la acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Dolj, I.P.J. Olt, I.P.J Giurgiu, precum şi jandarmi.

Miercuri, ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat că la nivelul întregii țări au avut loc pe parcursul dimineții 619 misiuni ce au inclus descinderi și percheziții. El a catalogat această uriașă operațiune a DIICOT drept „ziua Z, o zi importantă pentru combaterea infracționalității în România”.