Alertă pe litoral. Ce substanță a apărut în Marea Neagră

Alertă pe litoral. Ce substanță a apărut în Marea Neagră
Foto: cosmomar.ro

În Marea Neagră este alertă de poluare după ce mai mulți pescari au observat în larg pete de ulei care par a fi hidrocarburi.

Poluare pe litoralul românesc

Experții de la autoritatea navală și cei de la Direcția Apelor Române prelevează probe pentru a afla despre ce substanță este vorba, având în vedere că pe porțiuni mari de plajă a apărut mâl negru, conform știrileprotv.

Pescarii au observat pete de ulei, în această dimineață, și au alertat autoritățile. Autoritățile sanitare încă nu au transmis ce fel de substanță a fost găsită în apele Mării Negre. Dar, ei cred că ar fi ori de la navele care au traversat zona și care și-ar fi spălat tancurile cu reziduuri în largul mării, ori ar fi poluare biologică de la algele marine care s-au dezvoltat din cauza temperaturilor mult prea mari.

Specialiștii vor afla dacă sursa acestora probleme ar fi procesul de înnisipare din ultimii ani. Plajele afectate sunt cele din Constanța, dar există riscul ca problema să ajungă și pe cele din Mamaia.

Părerea specialiștilor

De asemenea, poluarea ar fi putut apărea în urma activității umane, fără să aibă vreo origine naturală, transmite Adrian Bâlbă, asistent cercetător științific din cadrul Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Acvatică, Pescuit și Acvacultură Galați.

„În fața valului de poluare flotant, veneau bancuri de pești, parcă speriați de aceasta. Este o substanță, un produs cu aspect buretos, elastic, bineînțeles că este flotant, ușor, cu o culoare cenușie, puțin albăstruie care, după părerea mea, cu siguranță nu are origine organică, naturală. Adică nu este o algă moartă sau vreo înflorire algală. Cel mai probabil, are ca sursă activitatea umană care înseamnă, probabil, un produs petrolier spălat sau neutralizat parțial cu niște detergent sau substanțe care să realizeze o izolare a acestuia față de apă, dar numai că rezultă un produs care trebuia să fie colectat. Acest produs s-a pierdut, nu este colectat, ci îl colectăm noi, la malul mării. Nu este ulei simplu sau nu este un reziduu primar, petrolier. Se vede că este altceva”, consideră Adrian Bîlbă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:11 - Aproape 80 de oameni au murit, după ce feribotul pe care se aflau s-a scufundat. Vasul cu o capacitate de 80 de persoane transporta 278
23:53 - Joe Biden spune că, în locul Israelului, ar evita să atace câmpurile petroliere din Iran: „M-aș gândi la alte alternative”
23:42 - Alimentul care, consumat în exces, afectează imunitatea și accelerează procesul de îmbătrânire. Specialiștii trag un semnal de alarmă
23:31 - Rusia urmează să îi scoată pe talibani de pe lista organizațiilor teroriste. Serghei Lavrov cere Occidentului să ridice restricțiile care îi vizează pe aceștia
23:09 - Autoutilitară cuprinsă de flăcări în municipiul Suceava. De la ce ar fi pornit incendiul
23:06 - Incident la un liceu din Arad. O profesoară a rămas inconștientă minute bune, după ce o bucată de tencuială i-a căzut în cap
22:44 - Oana Florea: PNL, un partener cu care s-a putut negocia punctual orice măsură și a existat comunicare până când Iohannis a început să își bage coada în coaliție. Viitorul lui job e mai important decât stabilitatea țării (VIDEO)
22:18 - Volodimir Zelenski s-a întâlnit cu soldații care luptă în regiunea Kursk a Rusiei. Președintele Ucrainei, în vizită în Sumî, regiune din zona de graniță (FOTO, VIDEO)
22:15 - Scandal monstru la Spitalul Colentina, din Capitală. Ce ar fi pățit un pacient internat acolo
21:58 - Cristina Prună (USR): Cred că asta îl vulnerabilizează pe Mircea Geoană! Trebuie să fie mai clar și să lămurească lucrurile acestea (VIDEO)