InfoCons a transmis o alertă pentru începutul de an școlar și a avertizat că unele produse de tip trening pot fi periculoase. „Când discutăm despre copii, despre învățământul preuniversitar, ca părinți, dar și ca autorități, ar trebui să fim mult mai atenți și mai responsabili”, a declarat președintele organizației, Sorin Mierlea, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Alerta InfoCons poate fi consultată integral AICI
Președintele InfoCons a pledat pentru mai multă responsabilitate.
„Bună ziua! Cu toate că ar trebui să fie bună, nu este chiar bună fiindcă în continuare alertele Uniunii Europene vin în cascadă și cred că pe zona aceasta, când discutăm despre copii, despre învățământul preuniversitar, ca părinți, dar și ca autorități, ar trebui să fim mult mai atenți și mai responsabili”, a declarat oficialul.
„Când discutăm de creioane colorate sau creioane care sunt puse la dispoziția copiilor și dacă lacul sau vopseaua din care sunt făcute creioanele nu numai că le țin în mână și transpiră, dar majoritatea dintre copii le și ronțăie, când discutăm despre diferite de îmbrăcăminte care trebuie să îndeplinească niște condiții minimale de securitate-siguranță, ultima alertă care a venit este pe zona aceasta a unor produse tip treninguri care la gluga respectivă șnurul este prea lung și există pericolul de ștrangulare a copilului fiindcă există normativ european cu privire la lungimea anumitor produse, cred că fiecare dintre noi ar trebui să fie mai responsabil”, a adăugat Sorin Mierlea.
El a vorbit și despre aplicația gratuită InfoCons prin care pot fi consultate alertele emise de Comisia Europeană când depistează produse neconforme.
„Din păcate, alertele pe teritoriul României ajung cu o întârziere de două-trei săptămâni, prin intermediul autorităților, și atunci din această perspectivă InfoCons a lansat această aplicație gratuită unde ai alertele toate rapide, atât pentru produsele agroalimentare, cât și pentru produse de îmbrăcăminte, produse de folosință, imediat, în aceeași clipă în care Comisia Europeană a identificat un produs neconform”, susține președintele InfoCons.
„Toate aceste alerte rapide, din păcate, însă, vin după ce produsul a ajuns la raft, așa că sper ca autoritățile române să fie mai vigilente pe segmentul acesta, controalele să fie făcute înainte de a ajunge produsul la raft, ca părinții, copiii să nu sufere, iar când discutăm despre zona aceasta de copii să nu uităm un lucru extrem de important – n-au trecut nici trei ani de zile și nu s-a lămurit, au murit opt copii în Argeș din niște produse neconforme care încă nu au fost lămurite, nu s-au stricat la stomac, nu le-a căzut un dinte sau nu s-a întâmplat ceva de altă natură, au decedat”, a mai spus Sorin Mierlea.
„Cred că din această perspectivă este o problemă națională, o problemă de securitate și siguranță, când discutăm despre sănătatea, integritatea corporală a viitorului acestei nații. Copiii ar trebui să fie pe primul plan”, a punctat el.