Autoritățile sanitare din statul Kerala din India au emis o alertă după ce un băiat de 14 ani a murit din cauza virusului Nipah. Se spune că statul Kerala este unul dintre locurile cu cel mai mare risc la nivel global pentru acest virus, anunță BBC.
Potrivit ministrului sănătății de stat, alte 60 de persoane au fost identificate ca fiind în categoria cu risc ridicat de a avea boala.
Ministrul Sănătății din Kerala, Veena George, a spus că băiatul era din orașul Pandikkad și că cei care au intrat în contact cu el au fost izolați și testați.
Oamenii din zonă au fost rugați să ia măsuri de precauție, cum ar fi purtarea măștilor în zonele publice și să se abțină de la a vizita oamenii în spital.
Infecția cu virusul Nipah este o „boală zoonotică” transmisă de la animale precum porcii și liliecii de fructe la oameni, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).
OMS a descris virusul ca fiind un agent patogen de importanță maximă din cauza potențialului său de a declanșa o epidemie.
Simptomele inițiale pot include: Febră, dureri de cap, dureri musculare, vărsături, durere de gât
La unii oameni, acest lucru poate fi urmat de: Amețeli și/sau somnolență, și/sau conștiință alterată, și/sau encefalită acută alterată, și/sau pneumonie atipică, și/sau alte probleme respiratorii severe
Persoanele care contractează virusul nu prezintă uneori simptome vizibile, în timp ce altele prezintă semne de probleme respiratorii acute. În cazurile severe, o infecție cu Nipah poate duce la encefalită fetală – o afecțiune gravă care afectează creierul.
Rata mortalității în rândul celor care contractează virusul este mare, deoarece nu există niciun medicament sau vaccin disponibil pentru a trata infecția. Tratamentul se limitează la gestionarea simptomelor și îngrijirea de susținere.
Se poate transmite prin alimente contaminate și prin contactul cu o persoană infectată.
Experții spun că, din cauza pierderii habitatului, animalele trăiesc mai aproape de oameni și acest lucru ajută virusul să treacă de la animale la om.
Guvernul statului Kerala a anunțat recent că creează un plan de acțiune pentru a preveni un focar de Nipah.
Anul trecut, autoritățile din stat au închis școli și birouri după ce au confirmat cinci cazuri.
Potrivit OMS, primele două focare din 2001 și 2007 au fost ambele raportate în statul Bengal de Vest, din est.
În 2018, 17 persoane au fost ucise într-un focar în districtele Kozhikode și Malappuram din statul sudic Kerala.
Virusul a fost legat de zeci de decese în statul Kerala de când a fost raportat pentru prima dată acolo, în 2018. Tânărul de 14 ani a murit duminică, la doar o zi după ce s-a confirmat că are virusul, potrivit rapoartelor presei indiene.
Se spune că unele părți din Kerala sunt cele mai expuse riscului global de virus. O investigație publicată de Reuters anul trecut a constatat că Kerala, care este un stat tropical și este martor la o urbanizare rapidă și la pierderea rapidă a copacilor, a creat „condiții ideale pentru apariția unui virus precum Nipah”.