Autorităţile din judeţul Iaşi sunt în alertă, după ce la graniţa cu Republica Moldova a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Prefectul de Iaşi, Marian Grigoraş, a anunţat că rămâne în vigoare interdicţia legată de vânzarea porcilor în târgurile autorizate. Pesta porcină africană este o boală virală, pentru care nu există tratament.
În luna mai au apărut primele informaţii privind focarele de pestă porcină din republica Moldova. Însă acum, prefectul de Iaşi susţine că "focarul este mult mai aproape".
"S-au trimis informări către toate primăriile şi fondurile de vânătoare cu privire la riscurile existente şi măsurile care trebuie implementate. Comparativ cu situaţia din luna mai, acum focarul este mult mai aproape de judeţul Iaşi. Am solicitat o atenţie sporită în această perioadă de la toţi cei implicaţi", a declarat prefectul Marian Grigoraş.
Astfel, cei care cresc porci sunt obligaţi să anunțe medicul veterinar de orice modificare a stării de sănătate a animalelor şi să nu primească persoane străine în zona locurilor unde îşi cresc porcii. Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat la DSVSA Iași.
Alertă în estul țării: Un focar de pestă porcină a fost depistat la granița cu Republica Moldova
#DIRECT_ONE_7tdigu#
"Medicii veterinari trebuie realizeze inspecţii clinice la porcine, să acorde atenţie sporită îmbolnăvirilor apărute la porcine. Proprietarii acestor animale trebuie să anunţe medicul veterinar de orice modificare a stării lor de sănătate, să limiteze circulaţia persoanelor străine în zona adăposturilor unde sunt crescute porcinele, să evite hrănirea porcinelor cu apa provenită de la spălatul cărnii de porc gătită în gospodarie", a precizat prefectul.
"În județul Iași și în România nu se înregistreazaă cazuri de pestă porcină, măsurile sunt pentru prevenirea acestui virus din focarul anunțat în Republica Moldova pentru a nu apărea în România și în județul Iași" a precizat Marian Grigoraș, prefect de Iași, pentru Știrile B1TV.
"Oamenii trebuie să știe că boala nu se transmite de la animale la om, este vorba de un virus care produce pagube de materiale prin gradul ridicat de mortalitate în rândul animalelor ce sunt afectate" a lămurit prefectul.
"S-a întocmit un plan de măsuri complex care este luat de DSV care informează autoritățile locale privind riscurile bolii, obligații la nivelul Consiliul Local cu privire la măsurile de interzicere a comercializării porcinelor în târguri, atenție la fondurile de vânătoare, administratorii acestor fonduri trebuie să urmeaze anumite proceduri, medicii veterinari trebuie să efectueze inspecții și să anunțe DSVSA privind orice situație pe teren iar deținătorii să anunțe orice suspiciune legat de animale. În fiecare punct de trecere a frontierei, DSVSA are doctori veterinari care își concentrează atenția asupra colaborării cu poliția de frontieră și interzic intrarea în România a cărnii de porc" a clarificat prefectul măsurile luate la nivel de instituții.