Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția. Virusul poate provoca o febră letală

Alertă din cauza virusului mortal Nipah. Nu există vaccin care să prevină infecția. Virusul poate provoca o febră letală
Foto: Hepta - Zuma Press / Miguel Candela

Autoritățile din statul Kerala din sudul Indiei iau măsuri preventive după moartea unui băiat de 14 ani din cauza virusului Nipah și identificarea a 60 de persoane din categoria cu risc ridicat, a anunțat duminică ministrul sănătății, potrivit CNN.

Părți din Kerala sunt printre cele mai expuse riscului global de izbucniri ale virusului, a arătat o investigație Reuters anul trecut. Nipah, care provine de la lilieci și alte animale precum porcii, poate provoca o febră letală, care umfla creierul la oameni.

Nipah este clasificat drept agent patogen prioritar de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) datorită potențialului său de a declanșa o epidemie. Nu există vaccin care să prevină infecția și nici un tratament care să o vindece.

„Băiatul infectat a murit duminică după un stop cardiac”, a declarat Veena George, ministrul de stat al sănătății, reporterilor de televiziune locale.

Anterior, într-o declarație de sâmbătă, a spus ca parte a controlului Nipah, guvernul a emis un ordin de înființare a 25 de comitete pentru identificarea și izolarea persoanelor afectate.

Dr. Anoop Kumar, director de medicină de îngrijiri critice la Spitalul Aster MIMS din Calicut, a declarat că un caz pozitiv de Nipah a fost diagnosticat la un băiat de școală și că oamenii care au fost în contact cu el au fost izolați.

O echipă medicală de la Kozhikode Medical College transportă mostre de nuci areca și fructe de guava pentru a efectua teste pentru virusul Nipah în districtul Kozhikode din Kerala, India, pe 13 septembrie.

Autoritățile indiene se grăbesc să controleze focarul mortal de virus Nipah în Kerala

„Există o șansă minimă de apariție a virusului Nipah în această etapă”, a spus el, adăugând că situația va fi monitorizată în următoarele șapte până la 10 zile.

Există 214 persoane pe lista de contacte principale a băiatului, se arată în comunicat. Dintre aceștia, 60 sunt în categoria cu risc ridicat, iar secțiile de izolare au fost înființate în instituțiile sanitare pentru a trata pacienții.

Membrii familiei pacientului afectat au fost ținuți la un spital local pentru observație, după ce un caz de virus Nipah a fost confirmat în Malappuram, un oraș la aproximativ 350 de kilometri (aproximativ 220 de mile) de capitala Kerala, Thiruvananthapuram, au declarat presa locală. Alte persoane care ar putea fi expuse riscului au fost rugate să se izoleze acasă.

Guvernul de stat a declarat că lucrează pentru a urmări orice persoane afectate pentru a limita răspândirea virusului. Nipah a fost legat de moartea a zeci de oameni în Kerala de la prima sa apariție în stat în 2018.

Virusul a fost identificat pentru prima dată în urmă cu 25 de ani în Malaezia și a dus la focare în Bangladesh, India și Singapore.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră