Venirea primăverii este mult așteptată de români, însă în acest anotimp pericolul alergiilor severe revine în atenția medicilor, care trag un semnal de alarmă cu privire la noile plante cultivate în România.
Alergiile de primăvară atât copiii, cât și adulții care au suferit recent de gripă sau alte infecții respiratorii. Medicii atrag atenția că este crucial să se diferențieze simptomele alergiilor de cele ale gripei, pentru a putea oferi un tratament adecvat, scrie Click.
Copiii care suferă de astfel de alergii sunt mai predispuși la complicații, cum ar fi astmul, rinita alergică sau urticaria.
Potrivit Societății Române de Alergologie, anumite specii de plante, inclusiv cele din categoria coniferelor, pot declanșa reacții alergice severe.
Iasomia poate declanșa reacții alergice cum ar fi strănutul excesiv. O alternativă minunată este mazărea dulce, cu flori la fel de parfumate, care se regăsește și în România sub numele de Măzărichea parfumată sau Sângele voinicului.
Ienupărul poate cauza febră de fân sau probleme ale pielii. Rozmarinul este o alternativă mai blândă, cu o înălțime variabilă și arome care atrag atât albinele, cât și admirația vecinilor.
Glicina poate provoca alergii severe. Clematitele oferă o alternativă sănătoasă și la fel de frumoasă, cu flori care rezistă mai mult timp și sunt la fel de ușor de dirijat pe garduri sau suporturi.
Mușețelul, deși este cunoscut pentru proprietățile sale calmante, poate agrava simptomele alergiilor de primăvară. Cimbrul lămâios poate fi o alternativă excelentă, oferind frunze perfecte pentru rețete culinare delicioase.
Ricinul poate provoca reacții alergice neplăcute din cauza polenului său. În schimb, hibiscusul oferă flori efemere, dar spectaculoase, fără a aduce disconfortul alergic.