Jumătate de milion de români suferă în această perioadă din cauza alergiei la ambrozie. Zilnic ajung la camera de gardă a spitalelor zeci de persoane pentru evaluare sau reluarea tratamentului anual.
Strănutul, nasul înfundat sau ochii înlăcrimați sunt doar câteva dintre simptomele acestei afecțiuni. Îngrijorător este faptul că planta sporește numărul bolnavilor de astm.
La Spitalul Victor Babeș din Timișoara ajung zilnic peste 10 persoane la control sau pentru tratamentul alergiei la ambrozie, care trebuie administrat în fiecare an, în perioada de polenizare.
Bianca Matiș, medic alergolog a explicat pentru Știrileprotv: „Tratamentul este simptomatic, este un tratament anti inflamator ce se aplică pe vasele afectate, nazală, conjunctivală, bronșică.”
Plantele de ambrozie se dezvoltă în special pe marginea drumului, dar pe terenurile agricole neîntreținute. Dacă nu este tăiată, o singură plantă poate rămâne verde chiar și 20 de ani.
Autoritățile trebuie să se asigure că ambrozia este eliminată de pe spațiile publice, iar cei care nu respectă legea riscă amenzi uriașe.
Sezonul ambroziei începe primăvara și, în funcție de vreme, poate dura până în octombrie. August și septembrie sunt luni de vârf pentru această plantă.