Alegeri parlamentare 2024: Care este procedura de vot în afara României și unde pot vota alegătorii din diaspora

Alegeri parlamentare 2024: Care este procedura de vot în afara României și unde pot vota alegătorii din diaspora
Sursa foto: Inquam Photos / Virgil Simonescu

Românii vor putea vota duminică, 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024, componența celor două Camere ale Parlamentului, respectiv Senatul și Camera Deputaților. Alegătorii români din diaspora vor avea la dispoziție două zile pentru a vota, 30 noiembrie și pe 1 decembrie.

La alegerile parlamentare se decid senatorii și deputații României, pentru un nou mandat

În cadrul aceluiași scrutin, cetățenii români votează pentru partide politice, alianțe electorale ori candidați independenți.
Fiecare partid reprezintă o listă de candidați pentru fiecare circumscripție electorală. În total, sunt 43 de circumscripțiile electorale: 41 pentru fiecare județ din țară, una pentru Municipiul București și una pentru diaspora.

Sistemul electoral este unul proporțional, menit să limiteze fragmentarea politică în Parlamentul României. Astfel, pentru a putea obține mandate, partidele politice trebuie să depășească pragul electoral de 5% din votul național (voturile valabil exprimate) sau cel puțin 20% din voturile din minimum patru circumscripții electorale.

Alianțele electorale trebuie să treacă un prag mai ridicat, respectiv, 8% pentru alianțele cu două partide, 9% pentru cele cu trei partide, și 10% pentru alianțele cu mai multe partide.

În România, senatorii și deputații se aleg prin scurtin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 de locuitori.

Norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori. Numărul de mandate pentru cele două camere ale Parlamentului diferă de la o circumscripție la alta, în funcție de numărul de locuitori și normele de reprezentare.

Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare 2024

La secțiile de votare organizate în străinătate pot vota doar cetățenii români cu drept de vot, cu domiciliu sau reședința în străinătate. Votarea în străinătate se desfășoară pe parcusul a două zile, respectiv: Sâmbătă, 30 noiembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00; Duminică, 1 decembrie 2024, începând cu ora locală 7:00, până la ora 21:00.

Dacă și după ora 21:00 vor fi alegători la sediul secțiilor de vot, precum și la rând în afara sediului secției, atunci programul de votare se va prelungi până, cel târziu, la ora 23:59.

Alegătorii care au reședința sau domiciliul stabilite în străinătate pot vota astfel: Cu înregistrare (opțional): votul nu este condiționat de înscrierea în Registrul electoral, însă cetățenii s-au putut înscrie și în Registru ca „alegător în străinătate”, prin platforma lansată de Autoritatea Electorală Permanentă, până la data de 17 octombrie 2024.

Cei care se înregistrează sunt menționați în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare (apropiate adresei din documente). Cetățenii pot vota însă și pe liste suplimentare, în orice altă secție de votare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.

Fără înregistrare: alegătorii pot vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovadă că au domiciliu ori reședința în străinătate (cu un document emis de statul respectiv), dar și dacă dețin un document românesc care le conferă dreptul să voteze (carte de identitate, pașaport etc).

Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau peste hotare, însă au drept la vot o singură dată.

Acte necesare românilor din diaspora pentru a vota la parlamentare

Alegătorii cu domiciliu în străinătate vor putea vota pe baza următoarelor acte de identitate: pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu; pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Alegătorii cu reședința în străinătate vor putea vota pe baza unui act de identitate românesc și a unui document emis de autoritățile străine, care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durata mai mare de 90 de zile, precum: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie; buletinul de identitate; pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic; pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic; pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.

Poți consulta și descărca aici lista secțiilor de votare din diaspora pentru alegerile parlamentare 2024.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
11:35 - Radu Oprea: Cele mai importante alegeri sunt cele parlamentare. Sunt foarte mulți români astăzi care nu se simt reprezentați de variantele puse pe masă pentru prezidențiale (VIDEO)
11:33 - Decizia CCR ar putea fi amânată pentru săptămâna viitoare. Nu e exclus și candidatura lui Călin Georgescu să fie invalidată: Românii ar merge la vot și în prag de Crăciun
11:33 - Olanda a preluat de la forțele armate ale Germaniei conducerea misiunii de supraveghere militară aeriană a NATO în țările baltice
11:15 - Parlamentul israelian a votat privatizarea serviciului public de mass-media: „Vor dictatură”
11:09 - Candidatura lui Călin Georgescu ar putea fi invalidată, spune șeful AEP. Toni Greblă: Am sesizat organele de urmărire penală să identifice imprimeria, sumele plătite și cine a plătit pentru afișe (VIDEO)
10:57 - Expert în cybersecurity, despre promovarea lui Călin Georgescu pe TikTok: E greu să facem o estimare, dar sunt niște sume implicare. O astfel de mișcare necesită niște investiții de ordinul milioanelor (VIDEO)
10:54 - ANM anunță cod galben de ninsori în 11 județe valabil pentru vineri și sâmbătă
10:40 - Cel puțin un milion de oameni au rămas fără curent electric în Ucraina, după un atac masiv rusesc: Cea mai grea iarnă de la începutul războiului abia a început
10:32 - Percheziții în București și Ghirugiu, într-un dosar de falsificare a banilor. Acuzații au introdus în bancomate 400.000 de dolari falși
10:29 - Adrian Țuțuianu: Noi am mai avut contestații pe alegeri, totdeauna după turul 2. Trebuie să lăsăm instituțiile statului să aibă grijă de ceea ce înseamnă evoluțiile democratice ale acestei țări (VIDEO)