Alegerea unui procuror la conducerea CSM, contestată de AMR

Alegerea unui procuror la conducerea CSM, contestată de AMR

Alegerea unui procuror în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii este contestată de către Asociația Magistraților din România, care a decis convocarea Consiliului Director în vederea discutării acestei probleme.

”Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Controlul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi”, susţine AMR într-un comunicat trimis Agerpres.

Potrivit AMR, dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a legii de organizare a CSM ”duce fără putinţă de tăgadă” la concluzia că, în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător.

Oana Schmidt-Hăineală a fost aleasă vineri preşedinte al CSM, cu 10 voturi pentru şi opt împotrivă, fiind pentru prima dată în istoria Consiliului când un procuror ocupă acest post.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`