Alcoolul aduce beneficii sănătății? Savanții britanici au demontat mitul

Alcoolul aduce beneficii sănătății? Savanții britanici au demontat mitul
Foto: pixabay.

Mitul conform căruia consumul moderat de alcool nu afectează sănătatea oamenilor a fost demontat de savanții britanici. Se pare că fiecare pahar de vin, șampanie sau alte băuturi alcoolice lasă amprente în organismul nostru.

Alcool, dușman sau prieten?

”Aşa-numita curbă în formă de ‘J’ a relaţiei dintre boli cardiovasculare şi consumul de alcool, ce sugerează anumite beneficii pentru sănătate în urma consumului redus până la moderat de alcool este cel mai mare mit aflat în circulaţie de când ni s-a spus că fumatul ne face bine”, a precizat specialistul în afecţiuni cardiovasculare Rudolph Schutte de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie, citat de Agerpres.

Potrivit studiului, publicat în jurnalul ştiinţific Clinical Nutrition,  „cei care nu au băut niciodată au fost mai în vârstă, mai puţin activi fizic, au avut un indice de masă corporală mai mare şi au fost mai puţin înstăriţi din punct de vedere socioeconomic.

Cât să bei ca să nu ajungi la spital

Chiar şi după ajustarea realizată luând în calcul aceşti factori de risc cardiovascular, cei care nu au băut niciodată alcool au prezentat un risc cu 31%, 51%, respectiv 46% mai mare de a suferi un eveniment cardiovascular, boală cardiacă ischemică, respectiv o afecţiune cerebrovasculară”.

”În cazul consumatorilor de bere, cidru şi spirtoase, chiar şi cei care beau sub 14 unităţi pe săptămână au prezentat un risc ridicat de a ajunge la spital în urma unui eveniment cardiovascular ce implică inima sau vasele de sânge. (…)

Deşi auzim multe despre băutorii de vin care au un risc mai redus de boală coronariană, datele noastre arată că riscul lor de a prezenta alte evenimente cardiovasculare nu este redus”, a  remarcat Rudolph Schutte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`