Alba Iulia: Vestigiile unei biserici medievale, descoperite de arheologi
Arheologii au făcut o descoperire uimitoare la Alba Iulia, unde au scos la iveală vestigiile unei vechi biserici medievale, construită cel mai probabil în secolul al X-lea.
Potrivit arheologului Daniela Marcu Istrate, biserica ar putea fi cel mai vechi asemenea monument din Transilvania şi ar putea fi cea în care a slujit episcopul Hierotheus, care a creştinat populaţia din regiune în jurul anului 950.
Ruinele unei abside semicirculare aparţinând unei biserici medievale au fost descoperite la aproximativ 24 de metri distanţă de Catedrala Romano-Catolică din oraş. Absida are fundaţii de 1,15 metri, din piatră şi fragmente de cărămidă, şi o deschidere de 6 metri.
Potrivit arheologilor, biserica ar fi fost o construcţie impunătoare, fiind cel mai probabil o ctitorie a principelui Gyula, creştinat la Constantinopol şi întors în regiune odată cu episcopul Hierotheus, ori o ctitorie a regelui Ştefan, din jurul anului 1000.
Vestigiile celei mai vechi biserici din Alba Iulia au fost descoperite în mod accidental în timpul lucrărilor de modernizate a instalaţiillor de apă.
„Deşi se află sub pământ şi încă nu cunoaştem caracteristicile ei, putem spune că este un monument istoric de o valoare excepţională”, a declarat arheologul Daniela Istrate.
Săpăturile vor continua în următoare luni, când condiţiile vor fi favorabile extinderii cercetărilor.