Al 15-lea caz de coronavirus în România. O femeie simptomatică de 70 de ani, din Mureș, ce revenise recent din Italia
Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, duminică,al 15-lea caz de infecție cu coronavirus depistat la nivel național. Este vorba despre o femeie în vârstă de 70 de ani, din județul Mureș.
Ea se afla în izolare la domiciliu încă din 6 martie, întrucât revenise în țară din Italia, zona Ancona – Bologna, iar sâmbătă i-au fost recoltate probe, după ce a avut dificultăți de respirație, tuse și febră.
Acum că îmbolnăvirea cu COVID-19 a fost confirmată, pacienta va fi transportată, cu izoleta, pentru internare la spitalul de boli infecțioase din Cluj.
Nu cu mult timp înainte de femeia din Mureș, era anunțat un al 14-lea caz și, totodată, al doilea din Capitală
Cu puțin timp înainte, fusese anunțat un al 14-lea caz. El se referă la o femeie, în vârstă de 42 de ani, din București, contact al bărbatului de 49 de ani, din București, confirmat pozitiv în cursul zilei de sâmbătă. Femeia se află în centrul de carantină București și urmează să fie transferată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”.
Totodată, în cursul zilei de duminică o altă persoană a fost declarată vindecată. Este vorba de tânăra de 16 ani, colega tânărului externat în cursul zilei de ieri, al cărei rezultat a fost negativ la două teste consecutive efectuate în decurs de 24 de ore. Aceasta va fi externată în cursul zilei de astăzi de la Spitalul de boli infecțioase din Timișoara.
În acest moment, celelalte nouă persoane purtătoare ale virusului sunt internate în centre medicale din Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Craiova și București. Starea lor este bună, iar persoanele în vârstă și care au boli cronice sunt monitorizate cu atenție de către personal medical specializat.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 11 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat virusul COVID – 19 (coronavirus). Alte 12.877 de persoane sunt în izolare la domiciliu și sub monitorizare medicală.
Până la această oră au fost prelevate și analizate 948 probe de la persoanele care au sosit în România din zone afectate de infecția cu COVID-19 (coronavirus) ori persoane care au intrat în contact cu pacienți confirmați cu acest virus. Dintre acestea, 934 au ieșit cu rezultat negativ, adică persoanele de la care au fost prelevate mostrele analizate nu sunt infectate cu virusul.
Autoritățile reamintesc măsurile luate de autorități pentru evitarea răspândirii virusului:
Începând de duminică, 8 martie 2020, sunt interzise manifestările publice sau private, în spații deschise sau închise, cu un număr de participanți mai mare de 1.000 de persoane.
Această măsură este obligatorie, la nivel național, pentru toți agenții publici și privați și nu este supusă negocierii, excepțiilor, neputând fi amânată.
De asemenea, evenimentele la care este estimată participarea unui număr mai mic de persoane pot fi organizate doar după obținerea aprobării de la direcțiile de sănătate publică locale.
Acceptul sau refuzul organizării va fi transmis în baza unei analize care ține cont de natura evenimentului, grupa de vârstă a participanților, modalitatea în care participanții ajung la eveniment și durata deplasării către eveniment, dacă există posibilitatea ca la eveniment să participe persoane pentru care există posibilitatea să fi fost în zone de risc sau să fi intrat în contact cu persoane contaminate.
Această decizie este valabilă până la data de 31 martie 2020 pe întreg teritoriul național al României și există posibilitatea prelungirii ei, în funcție de evoluția situației.
De asemenea, în aceeași perioadă, nu vor mai fi organizate stagii de practică în spitale pentru studenții la medicină și farmacie, cu excepția situațiilor de voluntariat în sprijinul medicilor.
În aceeași perioada, până la 31 martie a.c., aparținătorii pacienților nu pot efectua vizite în spitale.
Grupul de Comunicare Strategică ne mai informează că a fost realizată și aprobată procedura de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ în cazul apariției cazurilor de COVID–19 în respectivele unități. Procedura este utilă pentru luarea măsurii de suspendare a cursurilor în mod rapid și unitar, prin decizie a comitetului județean pentru situații de urgență.
Autoritățile române nu eliberează certificate medicale de „om sănătos”. De asemenea, pacienții care nu prezintă suspiciuni nu sunt testați pentru infectarea cu virsul COVID–19.
Cetățenii care doresc informații despre situațiile legate de COVID – 19, despre modul în care se manifestă virusul, modalitățile de prevenire a îmbolnăvirii și alte detalii legate de conduita preventivă pot apela numărul TelVerde 0800 800 358 sau la +4021.320.20.20, număr valabil pentru cetățenii români aflați în străinătate.
Nu în ultimul rând, autoritățile au lansat un apel către cetățeni să se informeze permanent și să ia în considerare doar informațiile verificate prin surse oficiale și să respecte recomandările autorităților referitoare la prevenirea răspândirii virusului.