Ajutorul de stat de 251 de milioane de euro pentru CE Oltenia, aprobat de Comisia Europeană

Ajutorul de stat de 251 de milioane de euro pentru CE Oltenia, aprobat de Comisia Europeană

Producătorul român de energie electrică pe bază de lignit, care se află în proprietatea statului, se confruntă în prezent cu dificultăți financiare.

„CE Oltenia are o capacitate de 3,2 gigawați și generează aproape 25% din electricitatea din România. Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind ajutorul de stat pentru salvare și restructurare, le permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, cu condiția, în special, ca măsurile de sprijin public să fie remunerate corespunzător, să fie limitate în timp și ca domeniu de aplicare și să contribuie la îndeplinirea unui obiectiv de interes comun. În cazul de față, Comisia a considerat că împrumutul se limitează la acoperirea nevoilor de lichiditate bine identificate ale întreprinderii”, arată comunicatul de presă.

În plus, adăugă Comisia, România s-a angajat ca, după șase luni, să se asigure fie că împrumutul va fi rambursat integral, fie că CE Oltenia va efectua o restructurare cuprinzătoare pentru a restabili viabilitatea pe termen lung, în caz contrar fiind lichidată. Comisia a constatat, de asemenea, că ajutorul contribuie la un obiectiv de interes comun.

„În acest sens, împrumutul va atenua riscul unui proces de insolvență care ar duce la pierderea potențială a 13 000 de locuri de muncă într-o regiune care se confruntă deja cu niveluri relativ ridicate ale șomajului. Pe această bază, Comisia a concluzionat că împrumutul pentru salvare este limitat în timp și că efectele sale pozitive depășesc denaturările concurenței cauzate de intervenția publică, în conformitate cu Orientările. Această decizie privind ajutoarele de stat nu pune sub semnul întrebării necesitatea ca România să își îndeplinească obligațiile legale în ceea ce privește calitatea aerului și nu implică nici faptul că Comisia recomandă utilizarea lignitului drept combustibil, având în vedere impactul său negativ asupra calității aerului și asupra climei. Mai multe informații vor fi disponibile pe site-ul internet al Comisiei dedicat concurenței, în Registrul public al cazurilor, cu numărul de caz SA.56250”, mai arată același comunicat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`